Skip to main content

Χιονίζει στα ορεινά της Θεσσαλονίκης - Στους -2 πέφτει η θερμοκρασία

Χιονίζει ήδη σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα, Μετέωρα, Κωνσταντινοπολίτικα και γενικά από την Περιφερειακή Οδό και ψηλότερα

«Ποδαρικό» με δριμύ ψύχος και επιδείνωση του καιρού έκανε το 2019 με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας να βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας, τη «Σοφία», που «επισκέπτεται» την Ελλάδα από σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019.

Από τις πρωινές ώρες σήμερα σημειώνονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται στα δυτικά απόψε.

Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει ήδη σε Χορτιάτη, Φίλυρο, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα, Μετέωρα, Κωνσταντινοπολίτικα και γενικά από την Περιφερειακή Οδό και ψηλότερα. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται βαθμιαία να ενταθούν μέχρι το μεσημέρι, ακόμη και μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Πυλαίας - Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, μιλώντας στη Voria, από τις 4.00 το πρωί ξεκίνησε να χιονίζει στον Χορτιάτη, την Εξοχή και το Φίλυρο ενώ από τις 5.00 άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες στο Πανόραμα. Ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε πως ο δήμος είναι σε ετοιμότητα καθώς 40 οχήματα, μεταξύ των οποίων 23 εκχιονιστικά, έχουν βγει στους δρόμους ενώ στη διάθεση του έχει 800 τόνους αλάτι. Ακόμα, έχουν δοθεί 1.500 συσκευασμένες σακούλες με αλάτι για τους δημότες (αυλές και δυσπρόσιτες περιοχές) στους χώρους συγκέντρωσης του αλατιού σε κάθε δημοτική ενότητα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, όλα τα δημοτικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά όλο το 24ωρο μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα (δείτε εδώ). Κλειστό είναι ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου. 

Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 4 με 6 και βαθμιαία βόρειοι-βορειοδυτικοί 6-7 και στον Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -2 βαθμούς έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Για τη Μακεδονία και τη Θράκη αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στην Μακεδονία 400 μέτρα), ενώ από το μεσημέρι θα επηρεαστούν και τα πεδινά της δυτικής-κεντρικής Μακεδονίας και αργότερα η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Θα φυσούν βόρειοι άνεμοι 5 με 7, βαθμιαία τοπικά 8 και τη νύχτα στον Θρακικό 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στην δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Για την Αττική, προβλέπονται βροχές που μέχρι το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Από τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα - πάνω από τα 1.000 μέτρα-, ενώ στα υπόλοιπα ορεινά θα χιονίσει μετά το μεσημέρι. Στα βόρεια προάστια θα σημειωθεί ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.

φωτογραφία αρχείου