Skip to main content

Απεργία και μαζικές συγκεντρώσεις για το μεταναστευτικό στο Β. Αιγαίο

Άμεσο κλείσιμο «του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης

Με γενική απεργία, κλείσιμο καταστημάτων και μαζικές συγκεντρώσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξέφρασαν σήμερα οι νησιώτες την αντίδρασή τους στις επιπτώσεις από το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που διοργάνωσε στη Μυτιλήνη την κεντρική διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς ήταν το «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

«Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας πίσω. Μας ενοχλεί ότι τα νησιά μας έχουν γίνει τόπος συγκέντρωσης ανθρώπων από 80 χώρες. Περίπου 50.000 σε όλα τα νησιά. Μας ενοχλεί ότι αυτή κατάσταση είναι μια συνεννόηση σιωπής όλης της Ευρώπη και της κυβερνήσεως. Όλοι τους χτίζουν τείχη απομονώσεως και σιωπής, εδώ είμαστε να τα σπάσουμε» είπε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης.

Ο κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε σε σχέδιο του ΟΗΕ από το 2000 για την ανάγκη μεταφοράς 250.000 εκατομμυρίων νέων κατοίκων στην Ευρώπη. «Σχέδιο υποκατάστασης πληθυσμού... Θέλουν να μας επιβάλλουν άλλον τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία» σημείωσε.

Ο περιφερειάρχης καυτηρίασε τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και τόνισε την ανάγκη ελέγχου τους, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr.

Τέλος, ζήτησε ενέργειες αποτροπής στα σύνορα. «Θέλουμε αποτροπή. Η πατρίς κινδυνεύει. Δεν μ' ενδιαφέρει τι λένε οι συνθήκες» είπε.

Άμεσο κλείσιμο «του αίσχους της Μόριας» ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης. «Είμαστε αποφασισμένοι να απαιτήσουμε τη μαζική αποσυμφόρηση του νησιού μας, να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των ΜΚΟ, αλλά και να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας. Όχι άλλη δομή, κλείσιμο όλων των δομών» είπε.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος. «Σήμερα, πέντε χρόνια μετά από το ξέσπασμα της κρίσης, έχουμε φτάσει στο και πέντε. Δεν υπάρχει το "δεν ήξερα". Δεν υπάρχει το "δεν το περίμενα". Δεν υπάρχει το "θα" σε αυτά που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει. Η Λέσβος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει εγκλωβισμένη στην κρίση. Δεν μπορεί να συνεχίσει να διασύρεται διεθνώς, για να κοιμούνται κάποιοι ήσυχοι στην Αθήνα, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη. Εδώ και λίγους μήνες μας λένε απροκάλυπτα ότι επί της ουσίας τα νησιά σφραγίζονται. Σφραγίζονται και μέσα σ' αυτά θέλουν να εγκλωβίσουν την ίδια την κρίση, μαζί με εμάς και τους χιλιάδες μετανάστες» είπε ο κ. Βέρρος.

Κλειστό ελεγχόμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μακριά από κατοικημένες περιοχές, είναι το πλαίσιο που θέτει η Μόρια και τα γύρω χωριά, είπε ο πρόεδρος της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, ζητώντας ταυτόχρονα κλείσιμο της υπάρχουσας δομής.

Ακολούθησε πορεία στην κλειστή, λόγω της απεργίας των εργαζομένων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, θυροκόλλησε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Αμέσως μετά, δήλωσε πως «δεν γίνεται να ερχόμαστε σε κυβερνητικό κτήριο και να βρίσκουμε κλειστές πόρτες. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούει τα αιτήματά μας. Αύριο θα πάμε στην Αθήνα να επιδώσουμε στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή και το υπουργείο Εσωτερικών το ψήφισμά μας. Δεν κάνουμε πίσω» ξεκαθάρισε.

Στη Σάμο

Το σύνθημα «θέλουμε πίσω τη ζωή μας» κυριάρχησε σήμερα και στην πλατεία Πυθαγόρα της Σάμου. Κύριο αίτημα της συγκέντρωσης η άμεση μεταφορά των χιλιάδων μεταναστών στην ενδοχώρα.

Ομιλητές ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος δυτικής Σάμου, Αλέκος Λυμπέρης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Βάσω Βρινιώτη, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτης Φιλιππής, και τέλος ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Ο κ. Στάντζος ζήτησε να φυλαχτούν τα ανατολικά σύνορα της χώρας, με τη Frontex να επιχειρεί στα απέναντι μικρασιατικά παράλια. Όπως τόνισε, οι νησιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε βήμα πίσω, γιατί αυτό θα μετατρέψει τη Σάμο και τα άλλα νησιά σε απέραντους καταυλισμούς. «Δεν ζητάμε από την κυβέρνηση αντίδωρα, αλλά αυτά που μας ανήκουν. Αποζημιώσεις για τα όσα έχουν χάσει οι Σαμιώτες» κατέληξε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Στη Χίο

Με σύνθημα «όχι άλλες φυλακές ψυχών στα νησιά μας», πραγματοποιήθηκε διαδήλωση σήμερα και στη Χίο, με αίτημα τη δημιουργία μιας μικρής δομής, μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών και την άμεση μετακίνησή τους στην ενδοχώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ένα μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας, εδώ και χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τη δύναμη των τοπικών μας κοινωνιών. Είναι ένα πρόβλημα εθνικό και πανευρωπαϊκό», είπε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ακολούθησαν ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη, Παντελή Μπουγδάνου, κι εκπροσώπων φορέων, αλλά και της συζύγου του περιφερειάρχη, Δήμητρας Μουτζούρη.

Νότης Μηταράκης: Δικαιολογημένη η αγανάκτηση των πολιτών

Σε δήλωσή του για τις σημερινές κινητοποιήσεις στα νησιά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, χαρακτήρισε ως «δικαιολογημένη την αγανάκτηση των πολιτών για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση».

Όπως ανέφερε, σήμερα οι νησιώτες σηκώνουν δυσανάλογο βάρος και είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

«Βασικός μας στόχος είναι η μείωση των ροών κι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Επιταχύνουμε τις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας και τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων λαμβάνουν άσυλο ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες» είπε ο υπουργός, που ζήτησε «ενότητα, υψηλή αίσθηση ευθύνης και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να αντιμετωπίσουμε ορθολογικά το μεταναστευτικό πρόβλημα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και τους δημάρχους των νησιών, «για να καταλήξουμε σε βέλτιστες λύσεις, πάντοτε με γνώμονα την ευημερία των συντοπιτών μας».