Skip to main content

Χιούμορ και ομπρέλες κατά της κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ

Τους διαδηλωτές δεν εμπόδισε ούτε η έντονη βροχόπτωση ούτε η κινεζική στρατιωτική παρουσία στις παρυφές της πόλης.

Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέβηκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να διαμαρτυρηθούν κατά της τοπικής κυβέρνησης και κατά της παρουσίας κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων στις παρυφές της πόλης. Η πλειονότητα των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο πάρκο Βικτόρια, το μοναδικό μεγάλο πάρκο της τσιμεντούπολης. Δεν έφυγαν ούτε όταν άρχισε να πέφτει καταρρακτώδης βροχή. Απλά άνοιξαν πολύχρωμες ομπρέλες. Μετά το τέλος της κινητοποίησης δεκάδες χιλιάδες κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης παρά την απαγόρευση που είχαν επιβάλλει οι αρχές.

Ο 49χρονος Τζέισον, ο οποίος συμμετείχε στις διαδηλώσεις, δηλώνει, προφανώς με ειρωνική διάθεση στον ανταποκριτή της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (MDR): «Μα δεν διαδηλώνουμε, απλά κάνουμε εδώ τη βόλτα μας. Με πετύχατε την ώρα που επέστρεφα στο αυτοκίνητό μου».

Οι διαδηλωτές είναι νέοι, μορφωμένοι και από τη μεσαία τάξη

Στις κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές υπογράμμισαν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαμαρτυριών και ζήτησαν για μια ακόμα φορά από την τοπική κυβέρνηση μια ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας σε βάρος διαδηλωτών τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ παράλληλα επανέλαβαν το πάγιο αίτημά τους για δημοκρατικές εκλογές στην πρώην βρετανική αποικία. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ εμφανίζονται πάντως αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου αλλάξει η κατάσταση στην πόλη τους.

«Διαδηλώνουμε κατά της κυβέρνησης και κατά της αστυνομίας επειδή έχουν υπερβολικές εξουσίες, λέει μια 22χρονη διαδηλώτρια. Θέλουμε να δείξουμε στην τοπική κυβέρνηση, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι αγωνιζόμαστε κατά της κινεζικής κυβέρνησης και της αστυνομίας».

Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της εφημερίδας του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post, τo 80% των διαδηλωτών έχουν πτυχίο ΑΕΙ, πάνω από το 65% ανήκουν στη μεσαία τάξη και ηλικιακά οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες είναι μεταξύ 20 και 29 ετών.

Στέφεν Βούρτσελ (MDR, Πεκίνο)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle