Skip to main content

Χιτλερικό παραλήρημα μέλους της Νεολαίας του AfD

Το ξενοφοβικό AfD επιχειρεί να δίνει την εικόνα ενός αστικού κόμματος. Το ίδιο ισχύει και για την κομματική του νεολαία.

Στις αρχές Αυγούστου ο πρώην επικεφαλής της Νεολαίας (JA-Junge Alternative)  του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, Λαρς Στάινκε, έγινε ευρύτερα γνωστός στη Γερμανία εξαιτίας μιας ανάρτησης στο Facebook. Τότε είχε χαρακτηρίσει τον Κλάους Σενκ, ο οποίος είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τον Χίτλερ, «προδότη» και «δειλό». Η δήλωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο Στάινκε τη θέση του ως επικεφαλής της Νεολαίας του AfD στο κρατίδιο.

«Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να εισβάλει»

Ήδη πολύ πριν από την επίμαχη ανάρτηση στο Facebook όμως ήταν γνωστό εντός του κόμματος ότι ο Στάινκε είχε εθνικοσοσιαλιστικές αντιλήψεις. Στην κατοχή της Deutsche Welle περιήλθε δήλωσή με την οποία ουσιαστικά υπερασπίζεται τον Χίτλερ. Σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο ο Λάρς Στάινκε δικαιολογεί απέναντι σε συνάδελφό του την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία, τον Σεπτέμβριο του 1939. Το γεγονός ότι η εισβολή έχει μείνει στην ιστορία ως επιθετικός πόλεμος «αποτελεί παραποίηση της ιστορίας», είπε χαρακτηριστικά. Ο Χίτλερ «αναγκάστηκε» να πράξει με αυτόν τον τρόπο, συμπλήρωσε. «Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε κάνει ό,τι και ο Χίτλερ και θα είχε εισβάλει», είπε χαρακτηριστικά, υιοθετώντας ουσιαστικά την προπαγανδιστική επιχειρηματολογία του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος. Τόσο ο Στάινκε όσο και το ίδιο το AfD δεν θέλησαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Η περίπτωση Στάινκε δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Νεολαία του AfD ριζοσπαστικοποιείται όλο και περισσότερο. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες εσωτερικού έχουν κινητοποιηθεί. Στα κρατίδια της Βρέμης και της Κάτω Σαξονίας η Νεολαία του AfD παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Τα όρια μεταξύ της Νεολαίας του AfD και ακροδεξιών οργανώσεων είναι δυσδιάκριτα. Ωστόσο προς τα έξω προσπαθούν να διατηρήσουν και να συντηρήσουν την εικόνα μιας νεολαίας αστικού κόμματος.

Το AfD υπό παρακολούθηση;

Σε αυτό το αφήγημα «ταιριάζει» και ο νυν επικεφαλής της Νεολαίας Ντάμιαν Λορ, ο οποίος προσπαθεί να προβάλλει την εικόνα ενός άμεμπτου ανθρώπου. Ο ίδιος ασκεί κριτική στην απόφαση να τεθεί υπό παρακολούθηση η Νεολαία στα δυο κρατίδια. «Ούτε οι τοπικοί σύνδεσμοι της Νεολαίας, αλλά ούτε και η Νεολαία του AfD εν γένει είναι αντισυνταγματικές οργανώσεις», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση. Επιπλέον ο Λορ επισημαίνει ότι ο Στάινκε δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του επικεφαλής της Νεολαίας στο κρατίδιο και ότι ξεκίνησε εναντίον του διαδικασία αποπομπής από το κόμμα. Αυτό δείχνει «ότι το κόμμα επεμβαίνει δραστικά ενάντια σε αντισυνταγματικές τάσεις εντός της παράταξης».

Την ίδια ώρα και στον βασικό, κεντρικό πυρήνα του AfD τα όρια προς ακροδεξιές ομάδες είναι τουλάχιστον λεπτά. Εδώ και καιρό υπάρχει έντονη συζήτηση στη Γερμανία εάν το κόμμα θα έπρεπε να παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος. Αρκετοί πολιτικοί εκτιμούν ότι η παράταξη διατηρεί στενές σχέσεις με ακροδεξιές ομάδες.

Ντάνιελ Μπέλλουτ / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle