Skip to main content

Χόγκαν από Θεσσαλονίκη: Έλληνες αγρότες, επενδύστε στην ποιότητα

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος δείχνει τον δρόμο που ανοίγει η απελευθέρωση των Αγορών. Το στοίχημα για την ελληνική αγροτική οικονομία

Η απελευθέρωση της Κοινοτικής Αγοράς Ζάχαρης από τον Σεπτέμβριο ανοίγει και για την Ελλάδα την προοπτική ανάπτυξης της παραγωγής στέβιας, παρότι «το lobby των μεγάλων της ζάχαρης» είναι ισχυρό, παραδέχθηκε από την Θεσσαλονίκη και το 3ο συνέδριο του Εconomist για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Φιλ Χόγκαν.

«Η ΕΕ θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να γίνει η προσαρμογή σε ό,τι αφορά και την στέβια, στο σύστημα γεωγραφικής ένδειξης», πρόσθεσε ο κ. Χόγκαν, τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι αυτή που υποστηρίζει τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ όπως και ΠΓΕ και υπογραμμίζοντας ότι η Κοινότητα έχει πετύχει και επιβάλλει την αποκλειστική χρήση της ονομασίας «φέτα», στην Ευρώπη, για τον συγκεκριμένο τύπο ελληνικού τυριού.

Ο κ. Χόγκαν διαβεβαίωσε ότι μετά την προστατευτική πενταετία της συμφωνίας, ειδικά για την φέτα, με τον Καναδά και την Νότιο Αφρική, με νέες διαπραγματεύσεις θα επιδιωχθεί η πλήρης προστασία της ονομασίας «φέτα» ενώ υπάρχουν και διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη αναφέρθηκε και στα πρόστιμα και στις νέες διευκολύνσεις που γίνονται ειδικά για την Ελλάδα και για διεκδικούμενα ποσά 500 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά, έπρεπε να είχαν επιστραφεί το 2012 αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, η Κοινότητα αξιολογώντας τα προβλήματα της χώρας έχει δείξει «ευελιξία» και έχει δώσει παράταση στις απαιτήσεις της.

Ο κ. Χόγκαν προέτρεψε τους Έλληνες παραγωγούς και επιχειρηματίες να ρίξουν όλο τους το βάρος σε δύο λέξεις κλειδιά για τον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην «ποιότητα» και στην «ασφάλεια» των τροφίμων, στοιχεία στα οποία τα ελληνικά προϊόντα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Για να εξασφαλιστούν αυτά τα δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα ο δρόμος είναι ένας, η στροφή και εμμονή της αγροτικής οικονομίας, στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται με την απελευθέρωση των αγορών για την ευρωπαϊκή γεωργία αλλά και στο πνεύμα της Νέας ΚΑΠ, βάσει και των αποφάσεων που λήφθηκαν από τον ΠΟΕ το 2015 για κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων σε αναπτυγμένες χώρες.

Ο κ. Χόγκαν τόνισε ότι το 40% του εμπορικού πλεονάσματος της ΕΕ αφορά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, το οποίο σημαίνει ότι στα 26 δισ ευρώ, γεωργία και κτηνοτροφία ευρύτερα, συνέβαλαν με 10,5 δισ. Ευρώ.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αυτό το πλεόνασμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα επόμενα χρόνια ενώ στη Voria.gr δήλωσε ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 6%, ετησίως, στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας.

Αποστόλου: To στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία



Τον λόγο πήρε ο υπουργός ΑΑ & Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου υποστηρίζοντας ότι «ο σφυγμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας χτυπάει στον αγροτικό τομέα».

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στα θέματα των ημερών, με τις αγροτικές κινητοποιήσεις για τις φορολογικές και ασφαλιστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, περιοριζόμενος να συμβουλέψει τους αγρότες «να φυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την θέσπιση του αφορολογήτου και την εθνική σύνταξη».

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ενεργειακό μέτρο του net metering, στο μέτρο που αφορά την κτηνοτροφία και τη μείωση του κόστους ζωοτροφών με την βοσκο-ικανότητα, στην θεσμοθέτηση των πληρωμών για τα ευπαθή προϊόντα, χωρίς παραθυράκια εξαιρέσεων, στις 30-60 ημέρες, στην κάρτα αγρότη, στο εργόσημο για τους εργάτες γης και στην επαναφορά του θεσμού των αγροτικών συμβούλων, μέσω του οποίου θα δημιουργηθούν 300 δομές πανελλαδικά και θα απασχοληθούν πάνω από 1.000 γεωτεχνικοί.

Ο υπουργός ζήτησε καινοτομία πολύπλευρη, σε όλα αλλά και συνέργιες, κάτι ζητούμενο όχι μόνο μεταξύ εμπόρων και εξαγωγέων, παραγωγών και κράτους αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και υπουργείων.

Καινοτομία για βιώσιμη γεωργία

Για τον πρέσβη της Ολλανδίας στην Αθήνα κ. Caspar Veldkamp, το κρίσιμο στοιχεία για την βιώσιμη γεωργία είναι καινοτομία, μία έννοια ευρύτερη από την έρευνα και τεχνολογία αφού κυρίως φανερώνει μία στάση ζωής.

Η άποψη του Ολλανδού διπλωμάτη έχει πρόσθετη βαρύτητα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η Ολλανδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας, παγκοσμίως, με πωλήσεις 54 δισ. Ευρώ το 2016, σε προϊόντα αγροτοδιατροφής και αγροτικής τεχνολογίας.

Η Ολλανδία για να πετύχει αυτά τα αποτελέσματα έχει κάνει πράξη τον πολυσυζητημένο «τριπλό έλικα», προσθέτοντας ότι η συνεργασία είναι το κλειδί για μία παραγωγική και βιώσιμη γεωργία.

Κατά τον κ. Marc Schmettau, μέλος του δσ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οι Έλληνες επιχειρηματίες του κλάδου θα πρέπει να ενισχύσουν το προφίλ τους, να τολμήσουν συνέργιες που θα τους δώσουν οικονομίες κλίμακας και θα τους δυναμώσουν απέναντι στον «άγριο ανταγωνισμό». Επίσης, σημαντική είναι η έμφαση στο branding αλλά και η έμφαση στα υψηλής ποιότητας προϊόντα και μόνο.