Skip to main content

Χωματερή πλαστικών, ηλεκτρονικών συσκευών και... οχημάτων ο βυθός του Θερμαϊκού

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει τα νερά αλλά και τις ακτές του κόλπου της Θεσσαλονίκης επιβαρυμένα από κάθε είδους απορρίμματα

Πατίνια, μηχανάκια και ποδήλατα, κινητά, λάπτοπ και πάσης φύσεως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και βέβαια πλαστικά αντικείμενα κάθε είδους και μεγέθους κρύβει ο βυθός του Θερμαϊκού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου βρίσκει και τα νερά του κόλπου της Θεσσαλονίκης επιβαρυμένα από κάθε είδους απορρίμματα και τις ακτές του βρόμικες κυρίως από πλαστικά μίας χρήσης.

Στις δράσεις που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, παράκτιους και υποβρύχιους καθαρισμούς και παρεμβάσεις καθαριότητας σε μεγάλο βάθος με τη συνδρομή αλιευτικών σκαφών, «ψαρεύτηκαν» από τον Θερμαϊκό απίθανα αντικείμενα, κάτι που δείχνει την έλλειψη οικολογικής συνείδησης μερίδας πολιτών, οι οποίοι επιλέγουν την εύκολη λύση του να ξεφορτωθούν άχρηστα αντικείμενα στα νερά του κόλπου αντί να τα πετάξουν στους κάδους ή να τα ανακυκλώσουν.

«Βρίσκουμε ηλεκτρικές συσκευές, laptop και κινητά τηλέφωνα, πατίνια και διάφορα οχήματα, ποδήλατα και ποδήλατα γυμναστικής, βάρκες που είναι βυθισμένες και ψαρεύτηκαν από τράτες, μέχρι λεκάνες τουαλέτες, πλυντήρια και κάδους πλυντηρίων. Τα περισσότερα αντικείμενα είναι πλαστικά μιας χρήσης, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ειδικά στη δυτική πλευρά όπου βρίσκονται οι μυδοκαλλιέργειες, είναι διχτάκια μυδοκαλλιεργειών ή κομμάτια πλαστικών και φελιζόλ που συνδέονται είτε με την αλιευτική δραστηριότητα είτε με τις τουριστικές δραστηριότητες από την ανατολική πλευρά και το κέντρο της πόλης», ανέφερε στη Voria.gr η υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, Αναστασία Χαρίτου.

Απογοητευτική είναι η κατάσταση που επικρατεί και στις παραλίες της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον δείκτη clean coast index, ο οποίος υπολογίζεται με βάση την πυκνότητα των απορριμμάτων ανά τετραγωνικό. «Από τους περίπου 60 παράκτιους καθαρισμούς και 20 υποβρύχιους που κάναμε διαπιστώσαμε ότι όλες οι περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο ήταν πολύ βρόμικες ή βρόμικες με βάση η πυκνότητα των απορριμμάτων», τόνισε η κ. Χαρίτου.

Επιβαρυμένα και τα νερά της Χαλκιδικής

Ανάλογη εικόνα, όμως, επικρατεί και στις παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής, από όπου αλιεύτηκαν επίσης τόνοι απορριμμάτων κατά τις δράσεις που πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες η iSea σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους και άλλες οργανώσεις.

Κινητά τηλέφωνα, πιεσόμετρα και στόχοι για βελάκια εντοπίστηκαν στον βυθό των λιμανιών της Νέας Φώκαιας, της Ιερισσού και στα Νέα Ρόδα. Μεταξύ των απορριμμάτων, περισσότερα από 40 λάστιχα αυτοκινήτων απομακρύνθηκαν από τον βυθό της Νέας Καλλικράτειας και 200 πλαστικά μπουκάλια από τα Νέα Μουδανιά. Περισσότερα από τρία χιλιόμετρα πετονιάς απομακρύνθηκαν από τον βυθό Ν. Σκιώνης, ενώ πέντε βυθισμένες βάρκες ανασύρθηκαν από τη Νέα Ποτίδαια.

Τόνοι απορριμμάτων στις ελληνικές ακτές

Συνολικά στις δράσεις που πραγματοποίησε από το 2016 μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα η οργάνωση συνέλεξε και απομάκρυνε:

• 14 τόνους απορριμμάτων σε 140 παράκτιους καθαρισμούς. Το 85% εξ αυτών ήταν πλαστικά, ποσοστό που συμβαδίζει με τα αποτελέσματα των παράκτιων καθαρισμών σε όλη τη Μεσόγειο
• Περισσότερους από 46 τόνους από 80 υποβρύχιους καθαρισμούς, εκ των οποίων ποσοστό άνω του 70% πλαστικά
• Περισσότερους από 40 τόνους μέσα σε δύο χρόνια από μεγάλα βάθη που πιάστηκαν στα δίχτυα και απομακρύνθηκαν 30 αλιευτικά σκάφη.

«Σε ό,τι αφορά τους παράκτιους καθαρισμούς το απόρριμμα που είναι μεγαλύτερο σε αριθμό είναι τα τσιγάρα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία του πλαστικού. Πολλά από τα απορρίμματα που βγαίνουν από τη θάλασσα συνδέονται με την αλιεία και την αλιευτική βιομηχανία, δηλαδή είναι δίχτυα και κομμάτια διχτυών, παγίδες, σχοινάκια από γρι – γρι. Μικρότερα σε όγκο, αλλά πολύ περισσότερα σε αριθμό τεμαχίων είναι οι πλαστικές σακούλες και τα πλαστικά μπουκάλια. Λόγω COVID βρίσκουμε σε ένα ποσοστό 3% απορρίμματα όπως γάντια και μάσκες, τα οποία δεν τα βρίσκαμε πριν, κυρίως σε περιοχές κοντά σε αστικά κέντρα», σημείωσε η κ. Χαρίτου.

Η υπεύθυνη προγραμμάτων της οργάνωσης στέλνει και το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Η 5η Ιουνίου θα πρέπει να είναι μια αφορμή για να μας υπενθυμίζει ότι βρισκόμαστε σε άμεση αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Το μήνυμα της ημέρας είναι ότι όλες μας οι δράσεις έχουν αντίκτυπο στο περιβάλλον κι έχοντας αυτό στο μυαλό μας μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμά μας».

Οι εξορμήσεις καθαρισμού της οργάνωσης συνεχίζονται στο Βόρειο Αιγαίο, στη Χαλκιδική και στη Θάσο, ενώ το επόμενο διάστημα επεκταθούν σε Κυκλάδες Δωδεκάνησα και Πελοπόννησο. Επίσης, οι δράσεις που πρόκειται να διοργανωθούν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι οι εξής:

• Συμμετοχή στο Marliter, για την παρουσίαση καλών πρακτικών μείωσης των απορριμμάτων.
• Συμμετοχή στο Συμπόσιο Οικολογίας Ελαφονήσου.
• Παράκτιος Καθαρισμός στο Λαγονήσι Αττικής.
• Παράκτιος Καθαρισμός στην παραλία Αρετσούς.
• Παράκτιος Καθαρισμός στον Βόλο με την κίνηση πολιτών κατά την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.
• Παρουσίαση της εφαρμογής Επιστήμης των Πολιτών iNaturalist με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Πηγή φωτογραφιών: iSea