Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
x

ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ LOGISTICS ΕΣΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά την οικονομική και την υγειονομική κρίση οι δυο κλάδοι είναι διαρκώς αναπτυσσόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία.

Χονδρεμπόριο και Logistics έσωσαν την παρτίδα για την οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στην κρίση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με βάση την επεξεργασία που έγινε στα αντίστοιχα στοιχεία της «Εργάνης» και του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.

Σύμφωνα με αυτά, για το 2019 οι κλάδοι 46 και 52 (Χονδρεμπόριο και Logistics) δημιούργησαν στην Κεντρική Μακεδονία το 50,3% και το 28,1% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν πανελλαδικά σ' αυτούς τους κλάδους. Αυτά τα ποσοστά είναι πολλαπλάσια της μέσης συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνολικά στις νέες θέσεις εργασίας της χώρας, που είναι 15,1%. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους αρμόδιους, υποδηλώνει την ανερχόμενη εξειδίκευση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το 2019, οι οχτώ στις 100 νέες θέσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκαν στο χονδρεμπόριο.

Ο κλάδος των Logistics έχει εξαιρετικά μεγάλη συμβολή στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το 2019, δεδομένου ότι πρόκειται για σχετικά νέο και αναπτυσσόμενο στη χώρα μας και την Κεντρική Μακεδονία κλάδο, με εντυπωσιακή πάντως δυναμική τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Γιουτίκας στη Voria.gr, σ' αυτό το διάστημα των δυόμισι ετών στην Κεντρική Μακεδονία αδειοδοτήθηκαν 300 νέες επιχειρήσεις Logistics, με τη μερίδα του λέοντος στη Θεσσαλονίκη. Αφορούν κυρίως σε  ελληνικές επιχειρήσεις, κάποιες από τις οποίες υλοποιούν νέες επενδύσεις, ενώ άλλες επενδύουν σε επέκταση των εγκαταστάσεων τους, σε τομείς όπως των φρούτων και λαχανικών, των ειδών οικιακής χρήσης, των σιτηρών, των ποτών, του ακατέργαστου καπνού, σπόρων και ζωοτροφών, γαλακτοκομικών, αβγών, βρώσιμων ελαίων και λιπών, ξυλείας, οικοδομικών υλικών, ειδών υγιεινής, σιδηρικών, εξοπλισμού εγκαταστάσεων θέρμανσης, των φαρμακευτικών προϊόντων. Οι πιο πρόσφατες αιτήσεις αδειοδότησης αφορούσαν στην ίδρυση Κέντρων Logistics για την αποθήκευση και διαχείριση εμβολίων κατά του COVID- 19, στοιχείο που αποδεικνύει την ευελιξία και την ικανότητα του συγκεκριμένου κλάδου ν' ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες, αλλά και τις προκλήσεις της εκάστοτε συγκυρίας.

«Παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα της πολυετούς κρίσης με σοβαρό αντίκτυπο στην ομαλή οικονομική δραστηριότητα το 2019 και τα μεγάλα εμπόδια που έφερε μαζί της η πανδημία, το 2020, με συνέπεια την σχεδόν ολοκληρωτική καθήλωση της εθνικής οικονομίας, στην Κεντρική Μακεδονία οι κλάδοι του χονδρεμπορίου και των Logistics, όχι μόνο δεν ακολουθούν την γενικότερη τάση, αλλά την περίοδο 2019 – 2020 βαίνουν συνεχώς αναπτυσσόμενοι δημιουργώντας ταυτόχρονα το υψηλότερο ποσοστό νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά», αναφέρει ο κ. Γιουτίκας.

Τι έγινε το 2020

Για το επτάμηνο του 2020 για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, η ίδια τάση παρατηρείται τόσο στο χονδρεμπόριο, με συμμετοχή της Κεντρικής Μακεδονίας κατά 39% στις νέες θέσεις εργασίας χονδρεμπορίου της χώρας, όσο και για τον κλάδο των Logistics, με συμμετοχή 25,8 % της Κεντρικής Μακεδονίας στις νέες θέσεις εργασίας του κλάδου πανελλαδικά. Στο πρώτο επτάμηνο πέρσι, οι 15 στις 100 νέες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία δημιουργήθηκαν στο χονδρικό εμπόριο.

Αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο χονδρικό εμπόριο το 2020, είναι μικρότερος του 2019, ωστόσο παραμένει εντυπωσιακά υψηλός δεδομένων των σχεδόν οριζόντιων αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Εκτιμάται ότι η αδιάλειπτη λειτουργία των καταστημάτων ειδών διατροφής και των σούπερ μάρκετ και οι ανάγκες συνεχούς εφοδιασμού τους, λειτούργησαν υποστηρικτικά προς το γενικό χονδρεμπόριο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς.

Ο κλάδος των Logistics εμφανίζει στο ίδιος διάστημα αρνητικό ισοζύγιο σε σύγκριση με το 2019, με 232 λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. Η απουσία τροφοδοσίας ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, σε όλη την επικράτεια της Κεντρικής Μακεδονίας, που στην πλειοψηφία τους παρέμειναν κλειστά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι η πιο πιθανή εξήγηση για τη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας στον κλάδο των Logístics, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2020.

«Παρά τις διακυμάνσεις μεταξύ του 2019 και του πρώτου επταμήνου του 2020, το Χονδρικό Εμπόριο, οι Χερσαίες Μεταφορές και τα Logístics, αποδεικνύεται ότι είναι πολλά υποσχόμενοι και ιδιαίτερα ελπιδοφόροι κλάδοι που μπορούν να προσφέρουν ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας την επόμενη μέρα. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός και η πλήρης αξιοποίηση των εργαλείων, χρηματοδοτικών και άλλων, που έχουμε στη διάθεσή μας, αποσκοπούν, όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην έξοδο πρώτης της Κεντρικής Μακεδονίας από την πολυμέτωπη οικονομική κρίση. Απτό παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών μας, αποτελεί η 'άνθηση' των Logistics, που βρήκαν διέξοδο ανάπτυξης, όταν μετά από τις πιέσεις μας το 2017, τέθηκε σε ισχύ ο 'ξεχασμένος' νόμος 4302/2014, με τον οποίο ρυθμίζεται η λειτουργία του διαμεταφορικού εμπορίου και μεταφέρεται η αρμοδιότητα αδειοδότησης εταιριών Logistics στο Β΄ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, κρίσιμο δεδομένο που επιβεβαιώνει ότι η Κεντρική Μακεδονία με το απαιτούμενο πακέτο κεντρικών μέτρων ενίσχυσης 'έχει τις δυνάμεις' για ν' αποτελέσει την ατμομηχανή οικονομικής ανάκαμψης της χώρας, είναι το γεγονός ότι το Χονδρικό Εμπόριο και τα Logistics, το 2019, με τη δραστηριότητά τους στην Κεντρική Μακεδονία συνεισέφεραν το 78,4% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας πανελλαδικά στους τομείς τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό θέσεων εργασίας (Χονδρεμπόριο – Χερσαίες Μεταφορές) στο οικονομικά καθηλωμένο από την πανδημία πρώτο επτάμηνο του 2020, αν και παρουσίασε κάμψη, διατηρήθηκε υψηλό. Η συνεισφορά των δύο κλάδων σε νέες θέσεις εργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο στους τομείς τους είναι της τάξεως του 64,8%», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ