Skip to main content

Χονγκ Κονγκ: Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την Κυριακή

Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις μάσκες σε διαδηλώσεις εξόργισε όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οδήγησε σε περισσότερα επεισόδια

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις αναμένονται το απόγευμα της Κυριακής στο Χονγκ Κονγκ, με τους περισσότερους σταθμούς του μετρό να παραμένουν και σήμερα κλειστοί.

Η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις μάσκες στις διαδηλώσεις, εξόργισε όσους συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οδήγησε σε μια ακόμη βραδιά επεισοδίων και βανδαλισμών με στόχο κυρίως τη MTR, την εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό του Χονγκ Κονγκ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα φιλοδημοκρατικά μέλη του Νομοθετικού Συμβουλίου του τοπικού κοινοβουλίου, θα υποστηρίξουν σήμερα μια προσφυγή κατά της απόφασης της κυβέρνησης.

Στα φόρουμ στο Ίντερνετ, που χρησιμοποιούνται εκτενώς από τους διαδηλωτές, απευθύνονται εκκλήσεις για μια νέα συγκέντρωση το απόγευμα στο Βικτόρια Παρκ, ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά του νησιού του Χονγκ Κονγκ.

Χθες, Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις οι οποίες δεν είχαν επιτραπεί από τις αρχές.

Παράλληλα, η εταιρεία MTR ανακοίνωσε πως 45 σταθμοί είναι σήμερα ανοικτοί, όμως 48 παραμένουν κλειστοί, κυρίως στις τουριστικές συνοικίες του κέντρου και σε αυτές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις ταραχές.

Ττην Παρασκευή η επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ επικαλέσθηκε τον νόμο περί καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει «οποιοδήποτε μέτρο» χωρίς το πράσινο φως το νομοθετικού σώματος, σε περιπτώσεις που υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κίνδυνος για τον πληθυσμό.

Η επιλογή να γίνει επίκληση του εν λόγω νόμου χαιρετίσθηκε από το Πεκίνο και τους υποστηρικτές της κυβέρνησης. Όμως η αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές είδαν σ' αυτόν την αρχή μιας αυταρχικής παρέκκλισης.