Skip to main content

Χοντρό παιχνίδι για την Αγορά Μοδιάνο δείχνει έκθεση της Πολεοδομίας

Η Έκθεση της Πολεοδομίας του δήμου Θεσσαλονίκης διαπιστώνει ότι «οι κτιριακές εγκαταστάσεις της στοάς παρουσιάζουν επικινδυνότητα δομική».

«Χοντρό παιχνίδι» γύρω από την κλειστή αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης, το 43,64% της οποίας πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Νοέμβριο στον όμιλο του επιχειρηματία Μισέλ Φάις, καταγγέλλουν παράγοντες του κέντρου της πόλης.

Αιτία είναι η «Έκθεση Επικινδύνου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις  της Αγοράς ή Στοάς Μοδιάνο επί των οδών Βασ. Ηρακλέιου 33 και Ερμού 24, στο ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης», την οποία εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Θεσσαλονίκης πριν από δέκα περίπου ημέρες.

Η Έκθεση, που περιλαμβάνει τα ευρήματα αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου μετά από σχετική αίτηση που υπέβαλλε το ΤΑΙΠΕΔ στα μέσα Ιανουαρίου, έφτασε στους ιδιοκτήτες της Αγοράς Μοδιάνο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και διαπιστώνει ότι «οι κτιριακές εγκαταστάσεις της στοάς παρουσιάζουν επικινδυνότητα δομική». Εξ’ αυτού του λόγου καλούνται οι ιδιοκτήτες να παρέμβουν στο κτίριο σε δύο φάσεις: εντός δύο μηνών (60 ημερών) να καθαιρέσουν και να απομακρύνουν όλα τα επικίνδυνα και διαβρωμένα στοιχεία του κτιρίου και εντός τεσσάρων μηνών (120 ημερών) να αποκαταστήσουν τις ζημίες, που καθιστούν το κτίριο επικίνδυνο. 

Εάν περάσει η συγκεκριμένη προθεσμία –σύμφωνα με το έγγραφο της Πολεοδομίας- η υπόθεση θα φτάσει στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Τα θέματα που αναφύονται από αυτή την εξέλιξη είναι τα ακόλουθα:

Πρώτον, το ΤΑΙΠΕΔ, ως κάτοχος του 43,64% εξ’ αδιαιρέτου της κυριότητας του κτιρίου της αγοράς Μοδιάνο, δεν έλεγξε εκ των προτέρων τη στατικότητα και την ασφάλεια του κτιρίου, το οποίο έβγαλε προς πώληση;

Δεύτερον, γιατί το ΤΑΙΠΕΔ «θυμήθηκε» τη στατικότητα του κτιρίου δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του ποσοστού του και την ανάδειξη πλειοδότη;

Τρίτον, τι θα συμβεί εάν μέσα σε 120 ημέρες δεν αποκατασταθούν οι επικίνδυνες φθορές που εντοπίζονται τόσο στο υπόγειο, όσο και στο ισόγειο του κτιρίου; Με δεδομένο αφενός ότι υπάρχουν πάνω από 60 μικροϊδιοκτήτες του 56,36% της αγοράς Μοδιάνο, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ούτε καν στην Ελλάδα, και αφετέρου ότι οι ρυθμοί των υπηρεσιών που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις των εργασιών είναι αργοί, το πιθανότερο σενάριο είναι η προθεσμία να παρέλθει άκαρπη. Τι θα συμβεί τότε; Θα σφραγιστεί η αγορά; Θα ασκηθούν ποινικές διώξεις στους ιδιοκτήτες;

Τέταρτον, το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ακόμη δεν έχει μεταβιβάσει το ποσοστό του στον ιδιώτη θα καλύψει το μέρος των δαπανών που αναλογεί στο 44% κι έτσι στην πράξη το τίμημα του 1,9 εκατ. ευρώ θα καταστεί μικρότερο; Όταν το Ταμείο κατέθεσε την αίτηση στον Πολεοδομία στις 17 Ιανουαρίου δεν είχε ακόμη μεταβιβάσει το ποσοστό του στον ιδιώτη, κάτι που μάλλον δεν έχει συμβεί ακόμη.

Πέμπτον, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους ενοικιαστές που υπάρχουν στη Μοδιάνο, εάν η αγορά κλείσει είτε λόγω έργων, είτε λόγω επικινδυνότητας;

Έκτον, έχει λάβει κανείς υπόψιν του ότι όλα αυτά λειτουργούν ως πίεση στους μικροϊδιοκτήτες, ώστε να οδηγηθούν να πουλήσουν τα ποσοστά τους όσο όσο;

Η αγορά Μοδιάνο –το κτίριο είναι διατηρητέο- πρέπει να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί, διότι τα τελευταία πολλά χρόνια παραμένει εγκαταλειμμένη.  Αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τόσο από εμπορική, όσο και από τουριστική άποψη. Μόνο που αυτό πρέπει να γίνει χωρίς το ελληνικό δημόσιο, το οποίο ορθώς πούλησε τη συμμετοχή του σε ιδιώτη, να δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί μονομερώς, αγνοώντας  τους μικρούς ιδιοκτήτες, που όντως είναι πολλοί σε αριθμό και άρα δύσκολα συνεννοήσιμοι. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση.  Πολύ περισσότερο που –όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν- με βάση τον ΕΝΦΙΑ  τα τελευταία χρόνια η αντικειμενική αξία του ακινήτου μειώθηκε κατά περίπου 50%, αλλά και πάλι είναι πολύ υψηλότερη από τις 40.000 ευρώ ανά 1% που τελικά καθόρισε το περασμένο φθινόπωρο ο ανεξάρτητος εκτιμητής και με βάση την οποία πουλήθηκε το 43,64% έναντι 1,9 εκατ. ευρώ.

144 καταστήματα

Στην Αγορά Μοδιάνο υπάρχουν 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από 5 τμ έως 30 τμ το καθένα, δύο περίπτερα, δύο υπόγεια και έναν εξώστη. Στο ισόγειο υπάρχουν εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης.

Το συγκρότημα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στεγασμένες σύγχρονες αγορές της Θεσσαλονίκης, την πιο παραδοσιακή αγορά τροφίμων και ένα από τα ορόσημα της πόλης, ενώ συνδέεται στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας. Αποτελεί τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου που περιβάλλεται από τις οδούς Αριστοτέλους, Ερμού, Κομνηνών και Βασιλέως Ηρακλείου. Ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Ελί Μοδιάνο, ξεκίνησε την κατασκευή του κτιρίου το 1922.

Ο θεμέλιος λίθος της Αγοράς μπήκε σε σημείο της πυρίκαυστης ζώνης της Θεσσαλονίκης (περιοχή που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1917) στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν παζάρια, με βάση τα σχέδια του αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου Ερνέστ Εμπράρ. Παλαιότερα, στο συγκεκριμένο σημείο βρισκόταν η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930, ενώ από τη δεκαετία του 1980 το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο.