Skip to main content

Χώροι στάθμευσης στη Βασ. Όλγας μετατρέπονται σε χώρους συνάντησης

Από τις 11:00 έως τις 19:00, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, έξω από το κτήριο της Ε’ Κοινότητας μετατρέπεται το πρώτο σημείο στάθμευσης σε χώρο συνάντησης

Η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, με ανάδοχο τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό  Youthnest διοργανώνει τη δράση «Park(ing) day -Σχεδιάζουμε μαζί το δρόμο ξανά!», η οποία θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (Mobility Action) στο πλαίσιο του έργου «REMEDIO».

Από τις 11:00 έως τις 19:00, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, έξω από το κτήριο της Ε’ Κοινότητας (Βίλλα Μορντώχ), επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας 162-164, μετατρέπεται ο χώρος στάθμευσης σε χώρο συνάντησης και συζήτησης για φιλικούς και βιώσιμους αστικούς δρόμους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «REMEDIO» μελετήθηκαν λύσεις για τον «Ανατολικό Οριζόντιο Άξονα Κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης» όπως αυτός διαμορφώνεται από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α’ και την οδό Μανόλη Ανδρόνικου.

Η ιδέα που πλαισιώνει τις εκδηλώσεις ολοκλήρωσης του έργου REMEDIO εμπνέεται από τη διεθνή πρακτική "Park(ing) Day" στο πλαίσιο της οποίας, πολίτες συνεργάζονται για να μετατρέψουν, προσωρινά, παρόδιους χώρους στάθμευσης σε χώρους πρασίνου, συνάντησης και υπαίθριας δραστηριότητας για τους πεζούς. Η πρακτική αυτή ξεκίνησε το 2005, όταν το Rebar, ένα στούντιο τέχνης και σχεδιασμού στο Σαν Φρανσίσκο, μετέτρεψε έναν ανοικτό χώρο στάθμευσης σε προσωρινό δημόσιο πάρκο στο κέντρο της πόλης.

Με τον τίτλο «Park(ing) day - Σχεδιάζουμε μαζί το δρόμο ξανά!», οι εκδηλώσεις ολοκλήρωσης του έργου REMEDIO προτείνεται να τοποθετηθούν σε δύο συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης κατά μήκος του «Ανατολικoύ Οριζόντιου Άξονα Κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης», άξονα αναφοράς του έργου REMEDIO, μετατρέποντάς τα, για λίγες ώρες, σε χώρους πρασίνου και χαλάρωσης.

Στη δράση συμμετέχει το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του ΑΠΘ και το Infinity Greece.
Χαλάρωση, συζητήσεις, δραστηριότητες για παιδιά, παιχνίδια, ενημέρωση αλλά και εκπλήξεις σας περιμένουν και σας προκαλούν να οδηγήσετε τα… βήματά σας σε αυτό το σημείο της πόλης, κάνοντας πράξη το σύνθημα της φετινής ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας «ας περπατήσουμε όλοι μαζί!".

Λίγα λόγια για το ευρωπαϊκό έργο REMEDIO

Το έργο “REMEDIO” με τίτλο «Εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος σε πόλεις της Μεσογείου» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ),  στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg MED 2014-2020».

Οι δράσεις του έργου επικεντρώνονται σε θέματα οδικών αστικών αξόνων με υψηλό κυκλοφοριακό φόρτο, που δημιουργούν προβλήματα στην εσωτερική διασύνδεση της πόλης, και μελετά δυνατότητες ρύθμισης του κυκλοφοριακού προβλήματος με καινοτόμες δράσεις με σκοπό την βελτίωση μετακίνησης τόσο του κοινού όσο και των εμπορευματικών εφοδιαστικών μεταφορών, στη βάση μέτρων προστασίας της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Εταίροι του έργου είναι: η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασία της Περιφέρειας Veneto (Ιταλία), ο Δήμος Treviso (Ιταλία), Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Α.Π.Θ. (Ελλάδα), η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης - ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ (Ελλάδα), το Ινστιτούτο Superior Técnico – Λισαβόνα (Πορτογαλία), ο Δήμος Loures (Πορτογαλία), το Πανεπιστήμιο Σεβίλλης (Ισπανία) και ο Δήμος Split (Κροατία).  

Όλες οι πόλεις – εταίροι εκπονούν/προτείνουν πιλοτικές δράσεις σε βεβαρυμμένους αστικούς άξονες που αποτελούν αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις οδικών αξόνων των μεσογειακών πόλεων. Οι πιλοτικές εφαρμογές αποσκοπούν να παράγουν επαναλήψιμα μοντέλα με θετική επίδραση στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) των μεσογειακών, ευρωπαϊκών πόλεων. Στη Θεσσαλονίκη, ο Άξονας που επιλέχθηκε να αποτελέσει την πιλοτική περιοχή του έργου είναι ο «Ανατολικός Οριζόντιος Άξονας Κυκλοφορίας της Θεσσαλονίκης» όπως αυτός ορίζεται από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου Α’ και την οδό Μανόλη Ανδρόνικου.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.mdat.gr/2018/12/18/remedio/