Skip to main content

Τι συζήτησαν οι καθηγητές του ΑΠΘ με τη Νοτοπούλου στο ΥΜΑΘ

Άκαρπες οι συναντήσεις των καθηγητών Πανεπιστημίου με κυβερνητικούς παράγοντες - Προειδοποιούν για κινητοποιήσεις μέσα στην εξεταστική

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα oλοκληρώθηκε η συνάντηση της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνας Νοτοπούλου με τη διοίκηση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι καθηγητές του Αριστοτελείου διατύπωσαν στην κ. Νοτοπούλου τα αιτήματά τους για την προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας μελών ΔΕΠ στα τμήματα των σχολών και την ενημέρωσαν για τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο εξαιτίας της υποχρηματοδότησής που, σύμφωνα με τους ίδιους, προσεγγίζει το 70% την τελευταία οκταετία.

Μάλιστα, οι καθηγητές αναφέρθηκαν στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών τους, ενώ ζήτησαν νομοθέτηση ενός νέου μισθολογίου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε και το ύψος των συντάξεων των εκπαιδευτικών της τριτοβάθμιας ενώ οι ίδιοι ζήτησαν από την κ. Νοτοπούλου να παρέμβει για να δρομολογηθεί συνάντησή τους με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Από τη δική της πλευρά, η κ. Νοτοπούλου υπερασπίστηκε τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας επισημαίνοντας ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίες, όμως, κινούνται αναγκαστικά στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σε ό,τι αφορά την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων, η κ. Νοτοπούλου επανέλαβε τις δηλώσεις του Κώστα Γαβρόγλου ότι, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, δόθηκαν 1.000 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ για όλα τα Πανεπιστήμια.

Η κ. Νοτοπούλου αναγνώρισε δίκαιο σε αιτήματα των εκπαιδευτικών αλλά επισήμανε ότι δεν είναι η καθ'ύλην αρμόδια για να δώσει λύση στο πρόβλημα τους, προσθέτοντας ότι θα κοινοποιήσει τα αιτήματα στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.

«Ήταν περισσότερο μία συνάντηση ανταλλαγής απόψεων, δεν υπήρξε συμπέρασμα» σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής, κ. Ιωάννης Νηματούδης, στη Voria για να προσθέσει πως «η κ. Νοτοπούλου επισήμανε ότι έχουμε δίκιο και υποσχέθηκε να διαβιβάσει στον υπουργό Παιδείας τα αιτήματά μας».

Στη συνάντηση με την κ. Νοτοπούλου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΣΔΕΠ, Χαράλαμπος Φείδας, ο γ.γ Χρήστος Γαλαζούλας, ο Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου καθώς και δύο ακόμη μέλη της ΕΣΔΕΠ αλλά και ο κ Νηματούδης.

Σημειώνεται ότι, πριν από τη συνάντηση με την Κατερίνα Νοτοπούλου, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των ακαδημαϊκών έξω από το Κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ.

Συναντήσεις και στην Αθήνα

Προσπάθεια για εξεύρεση πολιτικής λύσης στα προβλήματα των ακαδημαϊκών γίνεται και στην Αθήνα με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) να πραγματοποιεί συνάντηση με τον διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Χουλιαράκη, Σπύρο Ρουσσάκη.

Οι ακαδημαϊκοί διαμήνυσαν στον κ. Ρουσσάκη ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά τους, δεν έχει δρομολογηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό και επανέλαβαν το αίτημα τους για «συμμόρφωση της κυβέρνησης με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ». Επισήμαναν δε, ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των καθηγητών και πρόσθεσαν ότι αισθάνονται «κοροϊδία από πλευράς κυβέρνησης».  

Ο κ. Ρουσσάκης απάντησε ότι, παρά το μνημονιακό πλαίσιο που αναγκάζεται να κινείται η κυβέρνηση, υπήρξε αύξηση στις μεικτές αποδοχές για τους χαμηλά αμειβόμενους καθηγητές Πανεπιστημίων και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.

Σε κίνδυνο η εξεταστική Ιουνίου

Αποφασισμένοι να ανεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με το υπουργείο Οικονομικών φαίνονται οι καθηγητές που απειλούν ότι, σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους, θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ακόμη και μέσα στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, δήλωσε στη Voria: «Φτάσαμε να προκηρύσσουμε απεργία γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι το κλίμα δυσαρέσκειας φουντώνει γρήγορα. Αισθανόμαστε ότι η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει και, αν αυτό συνεχιστεί, τότε τα πράγματα θα παρεκτραπούν».

«Μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η εξεταστική του Ιουνίου αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο» κατέληξε ο κ. Ευσταθόπουλος.