Skip to main content

Χωρίς αποζημιώσεις και σε απόγνωση οι αμπελοκαλλιεργητές του Παγγαίου

Λόγω των καταστροφών τα χωράφια κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητα και το 2020 προμηνύοντας μια ακόμα καταστροφική χρονιά.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αμπελοκαλλιεργητές του δήμου Παγγαίου, καθώς αναμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από τις καταστροφές τις οποίες υπέστησαν τα αμπέλια από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις το 2019, με αποτέλεσμα να «τρέχουν» οι οικονομικές υποχρεώσεις οι οποίες αν δεν καλυφθούν, θα μείνουν ακαλλιέργητα τα χωράφια και το 2020, «χρεώνοντας» άλλη μια καταστροφική χρονιά για τους αγρότες του δήμου.

Όπως αναφέρει το kavalapost, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου και αγρότης, Γεράσιμος Ζουμπλιός, εκφράζει τις αγωνίες των αγροτών σε μια επιστολή -τη 2η κατά σειρά- την οποία έστειλε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με το ερώτημα για το πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις να κυριαρχεί.

«Υπάρχει αγανάκτηση και ταυτόχρονα αγωνία σχετικά με τα πορίσματα και τις αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν εκατοντάδες συμπολιτών και συναδέλφων αγροτών και αυτό το διαπιστώνω το τελευταίο χρονικό διάστημα σε καθημερινές συζητήσεις και επαφές. Δέχομαι καθημερινά ερωτήματα για το τι γίνεται όσο αφορά τις αποζημιώσεις. Προσπαθώ να μάθω και εγώ μέσα από φορείς και επαφές σε πιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες. Έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική σαιζόν και ήδη οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να αγοράσουν λιπάσματα, να χρησιμοποιήσουν εργατικό προσωπικό, να φυτέψουν νέες παραγωγές, αλλά εξαιτίας της υπάρχουσας κατάστασης οι τσέπες των αγροτών είναι πανί με πανί. Επίσης με προβληματίζει το γεγονός ότι ο κάθε φορέας ή πολιτικό πρόσωπο μάς δίνουν μια διαφορετική εκδοχή όσον αφορά τις ημερομηνίες των πορισμάτων και της πληρωμής που όπως παραδέχονται όλοι έχουν ήδη αργήσει», σημειώνει σε δηλώσεις του ο κ. Ζουμπλιός.

«Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι από τα τέλη του 2018 έχουν να δούνε »ζεστό» χρήμα από τις παραγωγές τους και αυτή την στιγμή έχουν τεράστιο πρόβλημα. Όποιος δεν έχει βιώσει αντίστοιχες καταστάσεις δεν θα αντιληφθεί το πρόβλημα που βιώνουν πολλοί συνάδελφοι αγρότες στον δήμο Παγγαίου. Μακάρι αυτά που σας λέω να ήταν λαϊκισμός, όμως είναι η πραγματικότητα και για αυτόν τον λόγο έστειλα για 2η φορά επιστολή προς το πρόεδρο του ΕΛΓΑ», αναφέρει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου.

«Να αναφέρω επίσης τα απόνερα των περσινών ζημιών για τα οποία ήδη υπάρχουν αναφορές σχετικά με προβλήματα σε αμπελώνες. Τα αμπέλια που δέχθηκαν τις χαλαζοπτώσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ελλείψεις ματιών η βεργών, καθώς τα χτυπήματα του χαλαζιού στις περσινές βέργες και στα κλήματα δημιούργησαν πληγές. Αποτέλεσμα είναι το αμπέλι να μην μπορεί να πετάξει βλαστάρια, φύλλωμα και φυσικά και καρπό. Αυτό σημαίνει άλλη μια χρονιά για τους χαλαζοχτυπημένους αμπελώνες χωρίς παραγωγή και άρα οικονομική ζημιά για τον παραγωγό. Αυτή η συνέπεια και ζημιά δυστυχώς δεν θα αποζημιωθεί», αναφέρει ο κ. Ζουμπλιός.

«Μετά τα περσινά γεγονότα έχουν ξηλωθεί πολλά στρέμματα από την ποικιλία σουλτανίνα με τους αγρότες να ψάχνονται για διαφορετική ποικιλία αμπελιού ή άλλου είδους καλλιέργεια, όπως για παράδειγμα την ελιά. Όπως και να έχει, μια νέα προσπάθεια φύτευσης άλλης ποικιλίας ή καλλιέργειας προϋποθέτει και ρευστό κάτι για το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει όλοι οι φορείς να συστρατευθούν για να επέλθει άμεση πληρωμή της ζημιάς προς τους παράγωγους και να «παγώσουν» για κάποιο χρονικό διάστημα οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, την ύδρευση και άρδευση κτλ ώστε να μπορούν οι ζημιωμένου να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις υποχρεώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο», σχολιάζει ο ίδιος.