Skip to main content

Πέρασε με 156 «ναι» η τροπολογία για το ποδόσφαιρο - Απών ο Σαμαράς

Πέρασε η νομοθετική ρύθμιση που μετατρέπει την ποινή υποβιβασμού σε αφαίρεση βαθμών για το παράπτωμα της πολυιδιοκτησίας

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία με την οποία η ποινή του υποβιβασμού για ΠΑΕ που υποπίπτουν στο παράπτωμα της πολυιδιοκτησίας μετατρέπεται σε ποινή αφαίρεσης από 5 έως 10 βαθμών. Έτσι, εάν η εισήγηση της ΕΕΑ για ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο πρωτάθλημα των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη επικυρωθεί από το μονομελές πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League 1, οι δύο σύλλογοι θα τιμωρηθούν με αφαίρεση βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα.

Συνολικά 246 βουλευτές ψήφισαν. Υπέρ ψήφισαν 156, κατά ψήφισαν 90, ενώ δεν υπήρξε κανένα «απών».

Το αποτέλεσμα αποτυπώνει δύο ψήφους λιγότερες από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η μία είναι του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επέστρεψε από ταξίδι στις ΗΠΑ προ δύο ημερών. Δεν έχει δοθεί επί του παρόντος εξήγηση για την απουσία του, η οποία έχει προκαλέσε παγωμάρα σε όλη τη ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός, που δεν έστειλε επιστολή με πρόθεση ψήφου, φέρεται να μην είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να μην είναι παρών στην ψηφοφορία.

Επισημαίνεται ότι είναι η δεύτερη φορά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα που ο Αντώνης Σαμαράς δεν μετέχει σε ψηφοφορία. Απείχε από την προεδρική εκλογή λόγω αναχώρησής τους στις ΗΠΑ, έχοντας στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου υπέρ της κομματικής γραμμής, αλλά χωρίς να αναφέρει ούτε για τους τύπους το όνομα της υποψηφίου για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Η δεύτερη απουσία είναι του βουλευτή Χαλκιδικής, Γιώργου Βαγιωνά. Ο κ. Βαγιωνάς απουσίαζε λόγω ασθένειας, είχε στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου υπέρ της τροπολογίας, ωστόσο αυτή δεν προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ, ιδίως αυτούς της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, διαμηνύοντας ότι «η κυβέρνηση είναι υπεράνω ομάδων».

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για την τροπολογία έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Μουζάλας. Σ. Ελευθεριάδου, Σ. Φάμελος, Τρ. Αλεξιάδης, Σ. Βαρδάκης, Στ. Αραχωβίτης και Έφη Αχτσιόφγλου. Απέστειλαν, ωστόσο, επιστολικές ψήφους, με τις οποίες καταψήφιζαν τη ρύθμιση. Καταψήφισαν, παράλληλα, και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Η ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία εκκίνησε στις 13:15 και αποτέλεσε πως αποτελεί και την πρώτη -δυνητική- δοκιμασία για την κυβερνώσα πλειοψηφία, ως προς τον κίνδυνο διαρροών.

Με την τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, προβλέπεται ότι «αντί της αποβολής της οικείας ομάδας από το πρωτάθλημα, επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμούς από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης».