Skip to main content

Χωρίς... Κινέζους η εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης με τον Τσανγκ

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στη ΔΕΘ και είχε στόχο να προβάλει τη Θεσσαλονίκη ως επενδυτικό αλλά και τουριστικό προορισμό.

Μπορεί η σημερινή παρουσίαση του δήμου «Η Θεσσαλονίκη ως επενδυτικός και τουριστικός προορισμός» να είχε ως στόχο Κινέζους επιχειρηματίες,  αλλά ανάμεσα στο κοινό μετά βίας ξεχώριζε κανείς έναν με δύο Κινέζους.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στις 20.00 στο περίπτερο του δήμου στη ΔΕΘ και σε αυτή παραβρέθηκαν ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας και μέλος της αντιδημαρχίας Τουρισμού, ο Γιώργος Μπασμαδέλης αλλά και ο Ορέστης Τσανγκ, ο οποίος αν και συμμετείχε ώστε να μεταφράζει στα Κινεζικά, βρέθηκε εν τέλει... άνευ αντικειμένου. 

Ο κ. Μπασμαδέλης έδειξε στο κοινό την καινούρια παρουσίαση της Θεσσαλονίκης που έχει ως στόχο να αναδείξει την πόλη όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό αλλά και ως έναν επενδυτικό προορισμό με άξονα τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα. 

Στη νέα αυτή παρουσίαση, γίνει σημαντική αναφορά στους δύο σημαντικούς άνδρες που σημάδεψαν την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, τον Μεγάλο Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλης, τα δύο «Α», τα οποία όπως τόνισε και ο κ. Τσανγκ είναι γνωστά στην κινεζική κουλτούρα. Ακόμα υπογραμμίζεται η πρόοδος των εργασιών του μετρό αλλά και η δυνατότητα που θα υπάρχει στο μέλλον οι τουρίστες να θαυμάζουν τα αρχαία που ήρθαν στο φως με την ανασκαφή του Μετρό. Μάλιστα στα αρχαία του μετρό δίνεται η ονομασία «Βυζαντινή Πομπηία», μετά από αντίστοιχο ρεπορτάζ του BBC.

Μέσα στην παρουσίαση συμπεριλαμβάνονται επίσης η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος, η ανακαίνιση της Αγοράς Μοδιάνο, η δημιουργία boutique ξενοδοχείων στην πόλη αλλά και η ύπαρξη και δράση του Thessaloniki Innovation Zone. Στο νέο αυτό power point του δήμου η Θεσσαλονίκη λανσάρεται ως η πρωτεύουσα των Βαλκανίων με διασυνδέσεις με χώρες όπως το Βελιγράδι αλλά και ως ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός με την παράθεση των στατιστικών στοιχείων που δείχνουν την ανοδική πορεία της πόλης τουριστικά. 

Με επίκεντρο την προσέλκυση επενδύσεων, στην παρουσίαση γίνεται ενδελεχής αναφορά στις εξελίξεις στις υποδομές τις πόλεις, με βασικά παραδείγματα το μετρό, το λιμάνι και το αεροδρόμιο, αλλά και στο γεγονός ότι ο τουρισμός έχει ήδη φέρει επενδυτικές ευκαιρίες καθώς, όπως σημειώθηκε, υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα του real estate. «Το ενδιαφέρον για το real estate έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται με την αγορά ακινήτων, τη δημιουργία γραφείων αλλά και νέων ξενοδοχείων» επισήμανε ο κ. Μπασμαδέλης. 

Τέλος έγινε αναφορά και στη σύνδεση του ΑΠΘ με 16 κινεζικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και στην επικείμενη ίδρυση Ινστιτούτου Κομφούκιος για τη διδασκαλία της κινεζικής γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού. 

«Προσπαθούμε να ετοιμάσουμε αυτό το περιεχόμενο που θα ενδιαφέρει τους Κινέζους ώστε οι ίδιοι να έρχονται όχι μόνο ως επισκέπτες αλλά και ως επενδυτές» τόνισε ο κ. Πέγκας μιλώντας στους δημοσιογράφους. Από πλευράς του ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη από καιρό για την έλευση των Κινέζων και σημείωσε πως ο δήμος έχει ήδη έρθει σε επαφή και βοηθήσει την κινεζική κοινότητα στην πόλη. 

Τέλος, ο Ορέστης Τσανγκ δήλωσε πως γνωρίζοντας τις δύο γλώσσες και τις δύο κουλτούρες ταυτόχρονα μπορεί, πάντα εθελοντικά, να βοηθήσει τον δήμο και με μεγάλη χαρά του να κάνει ένα καλό στην πόλη.