Skip to main content

Χωρίς μετακίνηση τα ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη λόγω παροπλισμένων οχημάτων

ΑμεΑ και δήμος έχουν συνομιλήσει αλλεπάλληλες φορές και τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στο γραφειοκρατικό κομμάτι

Χωρίς λεωφορεία για την μετακίνησή τους στην πόλη έχουν μείνει τα ΑμεΑ από τις αρχές καλοκαιριού καθώς τα τρία οχήματα που διέθετε ο δήμος Θεσσαλονίκης έχουν κριθεί παροπλισμένα και δεν υπάρχουν τα κατάλληλα ανταλλακτικά για  την επιδιόρθωση και επαναχρησιμοποίηση τους.
 
Αυτό κατήγγειλε μιλώντας στον Alpha 96.5 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών/Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης Γιώργος Αυγουστίδης ο οποίος τόνισε πως «δεν έχει ο δήμος και τα συνεργεία του τα ανταλλακτικά για να τα ξανα βγάλουν στην κυκλοφορία»

Όπως πρόσθεσε ο κ. Αυγουστίδης, έχουν συνομιλήσει αλλεπάλληλες φορές με την διοίκηση του δήμου και τα προβλήματα εντοπίζονται «περισσότερο στο γραφειοκρατικό κομμάτι και κατά δεύτερον στο οικονομικό που δεν μπορούν να αγοραστούν τα ανταλλακτικά». Ωστόσο όπως αναφέρει ο ίδιος , δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο έτσι το πρόβλημα καθώς ακόμα και αν ξεπεραστεί ο οικονομικός σκόπελος «τα αυτοκίνητα αυτά είναι παλιά και θα βγάζουν συνέχεια προβλήματα.»

Σύμφωνα με την πληροφορίες του  προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών «έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ύψους 250.000 ευρώ για την αγορά νέων αυτοκινήτων αλλά δεν προσέρχονται στον διαγωνισμό οι εταιρείες για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την αγορά αυτοκινήτων». Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε κινητικότητα στο θέμα καθώς βρέθηκαν δύο χορηγοί για τα ανταλλακτικά των οχημάτων «το Φυσικό Αέριο Θεσσαλονίκης και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ»

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να βγάλει τα οχήματα όσο το δυνατόν ταχύτερα, να τα αποκαταστήσει και να τα βγάλει στην κυκλοφορία» πρόσθεσε ο κος Αυγουστίδης τονίζοντας πως παρά την αγορά επιπλέον 4 οχημάτων για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, μόνο τα 4 εξ αυτών που θα είναι καινούρια μπορούν να αποβούν χρήσιμα καθώς «ενδεχομένως τα παλιά να αποσυρθούν γιατί είναι για απόσυρση».

Τα οχήματα αυτά που διαθέτει ο δήμος αφορούν σε πάρα πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν κανονικά. «Είναι ένα κλειστό πρόγραμμα που μετακινεί ανθρώπους με αναπηρία που συμβεβλημένοι σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν είναι σαν τον ΟΑΣΘ. Ο δικαιούχος αυτού μετακινείται με ένα μικρό τίμημα, με 1 ευρώ» συμπλήρωσε ο κος Αυγουστίδης.

Για τον ίδιο πάντως δεν είναι μόνο το ζήτημα της μετακίνησης των ΑμεΑ αλλά και οι συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιείται αυτή μιας και όπως δήλωσε ο ίδιος «μιλάμε για ελλιπή καθαριότητα εντός των οχημάτων. Καταστάσεις τραγικές με πρόβλημα ακόμα και οι οδηγοί να μην αντέχουν την μυρωδιά και την κατάσταση μέσα στο αυτοκίνητο. Είναι τα προβλήματα μικροβίων» πρόσθεσε. «Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης» συμπλήρωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών/Παραρτήματος Μακεδονίας – Θράκης.