Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019
x

ΧΩΡΙΣ ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Καταστηματάρχες, σύμφωνα με μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, δεν λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους, φοβούμενοι για εργατικά ατυχήματα.

Λιγότερα σε ποσοστό ως και 50% έναντι του χιονιά του 2016 εκτιμάται ότι ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους (ντελίβερι) φέτος, στη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας "Σοφία", σύμφωνα με το μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής, Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ίδια υποστήριξε ότι «όσοι δεν λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους, δεν το έπραξαν λόγω ξαφνικής ευαισθησίας, αλλά καθαρά από φόβο για ενδεχόμενα εργατικά ατυχήματα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Κουταλάκη, «τα περισσότερα καταστήματα που δεν λειτούργησαν το τμήμα διανομής τους (ντελίβερι) στη διάρκεια των ημερών της κακοκαιρίας "Σοφία" εντοπίστηκαν κύρια στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης».   

Η κ. Κουταλάκη εκτίμησε ότι στη Θεσσαλονίκη οι ντελιβεράδες υπερβαίνουν σε αριθμό τους 5.000 και η μέση ηλικία αυτών που κάνουν το επάγγελμα είναι τα 35 έτη. Συμπλήρωσε δε ότι κυρίως το επάγγελμα του ντελιβερά ασκείται από άντρες και τόνισε ότι «οι γυναίκες στην πόλη το πολύ να φτάνουν σε αριθμό τις δέκα».

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την ανάγκη οργάνωσης του κλάδου της διανομής, υποστηρίζοντας ότι ελλείψει της οργάνωσης αυτής, «στον εργασιακό χώρο των διανομέων πρυτανεύει ο παραλογισμός και η τραγωδία. Οι διανομείς εκβιάζονται και απειλούνται να δουλεύουν για ψίχουλα και φυσικά χωρίς δώρο Χριστουγέννων ή και επιδόματα για το Πάσχα και αδείας».  

 
Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζοντας καταρχήν θετικό βήμα την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τους κούριερ και ντελιβεράδες, επισήμανε: «ξεκινάμε άμεση καμπάνια ενημέρωσης των συναδέλφων για την εγκύκλιο αυτή, που ναι μεν είναι θετικό που υπάρχει, ωστόσο ενέχει ελλείψεις και ασάφειες, που εάν δεν διευκρινιστούν, θα λειτουργήσουν σαν βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών». Επίσης, διερωτήθηκε εάν οι εργοδότες θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά «εδώ δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία και θα εφαρμόσουν την εγκύκλιο αυτή;».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ