Skip to main content

Η διάψευση του Μασούτη και οι πολιτικές απουσίες του Thessaloniki Summit

Το υποβαθμισμένο πολιτικά Thessaloniki Summit 2021, η θέση του Γιάννη Μασούτη για σενάρια με το CVC και η εξέλιξη του cluster για την αγροδιατροφή

Καλημέρα σας!

Σήμερα ο… δεύτερος καφές που θα πιούμε θα είναι ντεκαφεϊνέ. Όχι επειδή σώνει και καλά μας αρέσουν οι light καταστάσεις ή τα νεύρα μας δεν αντέχουν, αλλά προς τιμήν του Γκαίτε. Ήταν το 1820 όταν ο σπουδαίος Γερμανός ποιητής –και φιλέλληνας- ζήτησε από τον φίλο του χημικό Φρέντιμπ Φέρντιναντ Ρόουντζ να αναλύσει τα συστατικά του καφέ για να εντοπίσει τα αίτια των αϋπνιών του. Εκείνος απομόνωσε ένα αλκαειδές, την καφεΐνη. Έπρεπε ωστόσο να μπούμε στον 20ο αιώνα για να τελειοποιηθεί η τεχνική αφαίρεσης της καφεΐνης. Αυτή ήταν μια ευρεσιτεχνία του –επίσης Γερμανού- γιατρού Λούτβιχ Ροζέλιους που είχε την ιδέα να επεξεργαστεί τους κόκκους του καφέ με ατμό  πριν τους ανακατέψει με το διαλυτικό που θα αφαιρούσε την καφεΐνη. Ο ατμός αυξάνει την υγρασία των πράσινων κόκκων και διευκολύνει την αφαίρεση της καφεΐνης. Όλα αυτά στη Βρέμη του 1906.  

Κατηγορηματική διάψευση

Φούντωσαν τις τελευταίες μέρες -και για ακόμα ένα φθινόπωρο- τα δημοσιεύματα και η φημολογία ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μασούτης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το αμερικανικό fund CVC Capital που τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε μπαράζ επενδυτικών κινήσεων και εξαγορών στη χώρα μας. Ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Γιάννης Μασούτης διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια αυτά και διαβεβαιώνει μέσω της Voria.gr ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια επαφή ή συζήτηση», λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι η Μασούτης όχι απλώς δεν είναι προς πώληση αλλά είναι έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα ανοίξει στην αγορά του λιανεμπορίου για εξαγορά μεσαίων και μικρομεσαίων αλυσίδων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης της, η Μασούτης αναμένεται στη χρήση του 2021 να διατηρήσει τα αυξημένα μεγέθη του 2020, ήτοι κύκλο εργασιών στα 882-883 εκατ. ευρώ, ΕΒΙΤDA 60 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 13-14 εκατ. ευρώ.


Υποβαθμισμένο πολιτικά

Υποβαθμισμένο πολιτικά θα είναι τελικά το φετινό Thessaloniki Summit 2021, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή σε δύο χώρους, στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος στα παλιά Σφαγεία στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και στο ξενοδοχείο Porto Palace, που βρίσκεται εκεί κοντά. Ο πρόεδρος του ΣΒΕ Θάνος Σαββάκης – ο Σύνδεσμος είναι ο βασικός διοργανωτής μαζί με το Φόρουμ των Δελφών- ήθελε μια βαλκανική Σύνοδο Κορυφής, με παρόντες πέντε ή έξι αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στα γραφεία του ΣΒΕ, αλλά τελικά στο Summit δεν θα παραστεί ούτε καν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως παραδοσιακά συνέβαινε με τον εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργό. Αλλά ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως συνέβαινε με τον εκάστοτε αρχηγό της αντιπολίτευσης. Υπουργοί και άλλα πολιτικά πρόσωπα, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, τεχνοκράτες και διπλωμάτες είναι σε - θέση υπό προϋποθέσεις να προσδώσουν κάποιου είδους ενδιαφέρον σε ένα συνέδριο –κυρίως στην εμβάθυνση των ζητημάτων-, αλλά όχι την απαιτούμενη λάμψη που έχουν ανάγκη για λόγους δημοσιότητας εκδηλώσεις που θέλουν να… γράψουν το κάτι παραπάνω στο κοντέρ της εμβέλειας. Προφανώς ο κορωνοϊός έπαιξε ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Όπως και το γεγονός ότι σε αρκετές από τις γειτονικές χώρες επικρατεί πολιτική ρευστότητα –μόλις χθες παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Όσο για τη σχέση του ίδιου του ΣΒΕ, ο οποίος –ας μη ξεχνάμε- είναι κοινωνικός εταίρος, με το εγχώριο πολιτικό σύστημα προφανώς σε αυτή τη φάση απέχει πολύ από το να θεωρηθεί προνομιακή, όπως ήταν στο παρελθόν.  

Αντίο Ουκρανία

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η επιχειρηματική αποστολή στην Ουκρανία, την οποία είχε οργανώσει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κρίμα διότι το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, αφού θα εκπροσωπούνταν 25 – 30 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούσαν επιλεγμένες διμερείς επαφές στο Κίεβο. Δυστυχώς ο κορωνοϊός βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση στην Ουκρανία και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να λάβει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, οπότε δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις.

Προχωράει το cluster

Αντίθετα προχωράει –αν και με αργούς ρυθμούς- το πρότζεκτ του ΣΕΒΕ για το cluster Αγροδιατροφής, στο οποίο συμμετέχουν 18 μέλη, εκ των οποίων 14 επιχειρήσεις. Ο Νοέμβριος είναι κρίσιμος, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα τα μέλη του θα πρέπει να έχουν αποφασίσει προς τα πού και πόσο μακριά θα πάει η… βαλίτσα. Κυρίως θα πρέπει να αποφασίσουν για την αλλαγή του φυσικού αντικειμένου του ευρωπαϊκού προγράμματος, που από τα κλασικά –για παράδειγμα συμμετοχή σε εκθέσεις- θα πρέπει λόγω κορωνοϊού να διαφοροποιηθεί σε άλλες πιο στοχευμένες δράσεις και κατευθύνσεις, όπως είναι τα road shows. Οι άνθρωποι που τρέχουν τις διαδικασίες –πρωτίστως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου- αντιλαμβάνονται ότι ίσως μετά τη λαίλαπα του κορωνοϊού κάποια μέλη να αναθεωρήσουν και να αποχωρήσουν, αλλά δεν ανησυχούν πολύ επειδή ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Σήμερα πάντως, τα μέλη του cluster έχουν προγραμματίσει συνάντηση εργασίας για να συζητήσουν θέματα μηχανογράνωσης και ψηφιακότητας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου –καλώς εχόντων των πραγμάτων εντός του Νοεμβρίου- θα οργανωθεί μία ακόμη συνάντηση εργασίας, ένα ακόμη «στρογγυλό τραπέζι», για τα θέματα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Άλλωστε το νόημα ενός τέτοιου τύπου συνεργατικού σχήματος είναι η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, αυτό που λέμε συνέργειες. Δηλαδή η καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων στα όρια της αλληλοϋποστήριξης. Δύσκολα πράγματα για τη Θεσσαλονίκη, που αξίζει, όμως, να τα επιδιώξει κάποιος.