Skip to main content

Χωρίς ρευστό και... σκοπό η υπό σύσταση Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το πρόβλημα της χρηματοδότησης, οι αυστηροί όροι και τα εμπόδια των θεσμών στα σχέδια του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Επιμένει ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ότι η υπό σύσταση Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός εγκαινιάζοντας την τελευταία ΔΕΘ, θα πρέπει να έχει ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό: Να μπορεί να χορηγεί απευθείας δάνεια σε επιχειρήσεις.

Φαίνεται όμως ότι η επιθυμία του αυτή συναντά πολύ μεγάλα εμπόδια ως προς την υλοποίησή της. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί του έχουν διαμηνύσει ότι «αυτό αποκλείεται». Και ότι τελικώς το μόνο που θα κάνει θα είναι να δίνει εγγυήσεις για τη λήψη δανείων.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί του έχουν απαγορεύσει ρητά να εντάξει υπό τη σκέπη της νέας τράπεζας το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Συνεπώς, του στερούν πόρους, αφού το εν λόγω Ταμείο αποδεδειγμένα διαθέτει cash και γι' αυτό θεωρείται απ' όλους «πολύφερνη νύφη».

Ετσι, το πρόβλημα της χρηματοδότησης της νέας τράπεζας, γίνεται μεγαλύτερο. Ήδη, όπως σας έχουμε ενημερώσει, η γαλλική BPI (που είναι η αντίστοιχη αναπτυξιακή τράπεζα της Γαλλίας) πάγωσε την «ένεση» των 30 εκατ. ευρώ, που είχε υποσχεθεί. Για τον ίδιο σκοπό έχουν προσεγγισθεί οι BRICS, αλλά και οι αναπτυξιακές τράπεζες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας. Οι απαντήσεις, ωστόσο, μέχρι τώρα, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι.