Skip to main content

Χωρίς συμφωνία στη ΝΔ για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην ΚΕΔΕ

Τι έγινε στη χθεσινή σύσκεψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος στην Αθήνα, τι προτείνουν οι Λ. Κυρίζογλου και Δ. Παπαστεργίου.

Με μία αλλά σημαντική εκκρεμότητα εξήλθαν της χθεσινής σύσκεψης η οποία έγινε στην Αθήνα, υπό τον γραμματέα του κόμματος Γιώργο Στεργίου, τα στελέχη του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας, μαζί και οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας∙ η εκκρεμότητα είναι εάν το ενιαίο ψηφοδέλτιο με το οποίο θα κατέλθει η «γαλάζια» παράταξη στις εκλογές της ΚΕΔΕ, θα έχει ή όχι επικεφαλής. Διότι ο κίνδυνος καθόδου με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, με επικεφαλής τους δύο διεκδικητές της προεδρίας, τον δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου είχε αποφευχθεί, όπως είχε γράψει η Voria.gr ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (δείτε εδώ).

Στη χθεσινή σύσκεψη στην οποία μετείχαν φυσικά και οι κ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου, επαναβεβαιώθηκε η κάθοδος του συνόλου των γαλάζιων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων σε κοινό ψηφοδέλτιο, δεν κατέστη όμως δυνατόν να υπάρξει συμφωνία ως προς το πρόσωπο το οποίο θα τεθεί επικεφαλής και φυσικά, θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δεδομένης της κυριαρχίας των γαλάζιων δυνάμεων στο εκλεκτορικό σώμα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κυρίζογλου επέμενε στην άποψή του ότι η γαλάζια παράταξη θα πρέπει να κατέλθει στις εκλογές έχοντας ξεκαθαρίσει από πριν ποιος θα είναι ο επικεφαλής, ποιον δηλαδή προτείνει για πρόεδρο στην ΚΕΔΕ. «Νομίζω πως αυτό είναι το ορθότερο, να γνωρίζουν από πριν οι συνάδελφοί μας ποιον προτείνουμε για τη θέση του προέδρου», εξήγησε μιλώντας στην Voria.gr o κ. Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου πρότεινε πως εφόσον υπάρχουν φιλοδοξίες και από τους δύο, το καλύτερο θα ήταν τον τελικό λόγο να τον έχει το εκλεκτορικό σώμα. «Όποιος από τους δυο μας συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης στις εκλογές, ας είναι αυτός ο επόμενος πρόεδρος», αποσαφήνισε την πρότασή του μιλώντας στην Voria.gr ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Σύμφωνα με κομματική πηγή, η προσπάθεια να βρεθεί λύση σε αυτήν την εκκρεμότητα θα συνεχιστεί από την Πειραιώς και τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη σύσκεψη έγινε για άλλη μια φορά σαφές πως σε κάθε περίπτωση η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει «χρίσμα» σε κανέναν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Κυρίζογλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, στην οποία ανακοίνωσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ένωσης, ως επικεφαλής της παράταξης Πανελλήνια Αυτοδιοικητική Συνεργασία (ΠΑ.ΣΥ.). Νωρίτερα είχε δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα 65 δημάρχων και δημοτικών συμβούλων οι οποίοι υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του.

Οι συσχετισμοί

Από τους 332 δημάρχους οι οποίοι αναδείχθηκαν στις εκλογές της 26ης Μαΐου και 2ας Ιουνίου στη ΝΔ πρόσκεινται 195. Άλλοι 87 πρόσκεινται στο Κίνημα Αλλαγής, 37 εξελέγησαν με την υποστήριξη δυνάμεων της κεντροαριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ (οι ανήκοντες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 7), ένας, ο δήμαρχος Πατραίων Κώστας Πελετίδης στο ΚΚΕ και 12 είναι χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα. Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς η κυριαρχία της ΝΔ δεν αμφισβητείται εξ ου και θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ θα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

Στις εκλογές της ΚΕΔΕ θα κατέλθουν και άλλοι συνδυασμοί. Το ΚΙΝΑΛ θα έχει πιθανότατα επικεφαλής τον υποψήφιο στο δήμο Αθηναίων Παύλο Γερουλάνο, αν και στην υποψηφιότητά του αντιδρούν αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος, ενώ δικό του συνδυασμό θα συγκροτήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς προς το παρόν να έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο επικεφαλής. Δικό του ξεχωριστό ψηφοδέλτιο θα κατεβάσει και το ΚΚΕ, ενώ άγνωστο παραμένει εάν οι ανεξάρτητοι θα θελήσουν να συγκροτήσουν συνδυασμό.