Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019
x

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EWG ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ Α΄ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Oι επαφές σε τεχνικό επίπεδο υπήρξαν συνεχείς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύγκλιση απόψεων

Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, στην αποψινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, για το διάδοχο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. 

Το θέμα της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που υπολογίζονται περί το ένα δισ. ευρώ, παραπέμπεται πλέον στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 5 Απριλίου.

Σύμφωνα με protothema, η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται ως οι δύο χώρες που εκφράζουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, διατηρώντας ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο υπήρξαν συνεχείς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Βασικά «αγκάθια» παραμένουν το νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας, αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Σε περίπτωση που το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν ανάψει το πράσινο φως για την δόση του ενός δισ. ευρώ τότε η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την Σύνοδο της 16ης Μαΐου, αν και το σενάριο εκταμίευσης των δύο μαζί (970 εκατ. ευρώ + 647 εκατ. ευρώ = 1,617 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, έχει αρχίσει πλέον να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ