Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018
x

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΤΟ ΠΟΡΘΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ 90% ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΘΑΣO

Στο πορθμείο της Κεραμωτής που εξυπηρετεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Βορείου Ελλάδος δεν υπάρχουν τουαλέτες.

Χθες ήταν Κυριακή 12 Αυγούστου, τρεις ημέρες πριν από το Δεκαπενταύγουστο, η πρώτη ημέρα μιας εβδομάδας κατά την οποία σχεδόν όλη η Ελλάδα κάνει διακοπές. Μιας εβδομάδας κατά την οποία όλες οι τουριστικές περιοχές της χώρας, από τις χλιδάτες της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Κρήτης και του Ιουνίου, μέχρι το τελευταίο παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στο οποίο κυριαρχεί το «rooms to let» έχουν πληρότητα 100%. Χθες Κυριακή, λοιπόν, στις 8.05 το πρωί στο λιμάνι της Κεραμωτής, μόλις πέντε λεπτά από τη στιγμή που είχε σαλπάρει το πλοίο των 8.00 για το Λιμένα της Θάσου και 55 λεπτά πριν από τον επόμενο απόπλου για την πρωτεύουσα του νησιού, η ουρά των αυτοκινήτων είχε αρχίσει ήδη να σχηματίζεται.

Ένας Έλληνας οδηγός, ο οποίος για δύο λεπτά είχε χάσει το προηγούμενο φέρι μπόουτ απευθύνθηκε σε ένα εργαζόμενο μιας ναυτιλιακής εταιρείας από αυτούς που μαζί με τους λιμενικούς βοηθούν στη διευθέτηση της αναμονής και κατευθύνουν τον κόσμο στα εκδοτήρια και τον ρώτησε κάτι πολύ απλό: «Πού βρίσκεται η τουαλέτα;». Ο εργαζόμενος εμφανώς… ζεματίστηκε και απάντησε με χαμηλωμένο βλέμμα: «Το λιμάνι μας είναι ακόμη τριτοκοσμικό, δεν υπάρχουν τουαλέτες, οι άνθρωποι εξυπηρετούνται από τα γύρω μαγαζιά!».

Τα σχόλια προφανώς περιττεύουν. Το πορθμείο της Κεραμωτής τα τελευταία χρόνια, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, εξυπηρετεί άνω του 90% των μετακινήσεων για τη Θάσο. Το υπόλοιπο εξυπηρετείται από την Καβάλα. Για να αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς συμβαίνει, χθες Κυριακή 12 Αυγούστου, από την Κεραμωτή για Θάσο, από τις 05.15 το πρωί μέχρι τις 11.00 το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν 35 δρομολόγια. Και άλλα 35 από τη Θάσο προς Κεραμωτή, συνολικά 70 διελεύσεις πλοίων με εκατοντάδες αυτοκίνητα και χιλιάδες επιβάτες. Την ίδια ημέρα από την Καβάλα έγιναν 5 + 5, δηλαδή 10 διελεύσεις.

Στο πορθμείο, λοιπόν, που εξυπηρετεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες –από Βαλκάνιους μέχρι Ιταλούς και Γερμανούς- δεν υπάρχουν τουαλέτες. Ούτε κανονικές, δηλαδή κτισμένες, ούτε καν χημικές, που χρησιμοποιούνται σε κάθε έκτακτη μαζική εκδήλωση στις πόλεις – ημιμαραθωνίους κ.λπ. Κανείς δεν το σκέφτηκε; Ούτε ο δήμος, ούτε η περιφέρεια, ούτε το λιμενικό, ούτε η αρμόδια διεύθυνση υγιεινής; Δεν προβλέπεται; Είναι μεγάλο το κόστος και δεν υπάρχουν λεφτά; Μα πόσα χρειάζονται για να τοποθετηθούν τέσσερις ή έξι χημικές τουαλέτες;  

Το πιθανότερο είναι ότι το στοίχημα έχει χαθεί και σ’ αυτή την περίπτωση κάπου ανάμεσα στην άγνοια, την αμέλεια, τη γραφειοκρατία και την αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, που οδηγεί στην αδράνεια. Διότι εκτός από τα λεφτά στην Ελλάδα πρόβλημα είναι οι τρόποι που λαμβάνονται οι αποφάσεις –από μια εισήγηση  μέχρι την τελική έγκριση ο δρόμος είναι μακρύς, ατελείωτος-, αλλά και οι αδειοδοτήσεις. Κι όλα αυτά στο πεδίο του τουρισμού, μια δραστηριότητα την οποία η Ελλάδα προβάλλει και επιδεικνύει. Προφανώς και στη Θάσο μπορεί κάποιος να ζήσει «τον ελληνικό μύθο», αρκεί να μη χρειαστεί τουαλέτα στην Κεραμωτή.   
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ