Skip to main content

Χωροταξικό: Επιχειρήσεις κατά «θανάτου» Δ. Θεσ/νίκης & λουκέτων παντού

Συνολικά 116 επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι το χωροταξικό θα φέρει καταστροφή στη Δυτική Θεσσαλονίκη και λουκέτα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Την έντονη ανησυχία τους για την επικείμενη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδίου της Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζουν 116 επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, χωρίς τις απαιτούμενες διορθώσεις, θα οδηγήσει στην ερημοποίηση του δυτικού τομέα της πόλης και σε υποχρεωτικά λουκέτα – μετεγκαταστάσεις σε όλη την περιφέρεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους:

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ 116 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ από την ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ του ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ

Συμπλέουν 5 Δήμαρχοι Δυτικής Θεσσαλονίκης, η ΠΕΔ.ΚΜ και 4 οικονομικοί φορείς

«Έκδηλη ανησυχία υπάρχει για τις δηλώσεις "ολοκλήρωσης" του χωροταξικού, δηλαδή την πρόθεση μη διόρθωσης του, την 6μηνη παρέλκυση παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στις επανειλημμένες προτάσεις και τα παραινετικά έγγραφα των επιχειρήσεων, οικονομικών φορέων και των ΟΤΑ- ΠΕΔ.

Όλη η κοινωνία από δεκαετίες αποφάσισε την ισόρροπη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης δυτικά, για να μην είναι βούρκος. Πρόσφατα βγήκε ο "σκελετός" της Εξπο 2026 ανατολικά! Ακυρώνονται τα ομαδικά αποφασισθέντα έργα 0.5- 1 δισ €, του επιχειρηματικού πάρκου και εκθεσιακού έργου ...δυτικά στους Λαχανόκηπους.

Όλοι οι παράγοντες και με επίταση τελευταία η ΠΚΜ, προβάλλουν τη θετική πρόθεση ανάπτυξης, επενδύσεων, μέσω ΕΣΠΑ, τρένων, αναπλάσεων, κ.α. δράσεων. Όμως, τίποτα δεν θα επιβιώσει με τον ακαριαίο ή αργό θάνατο της δυτικής Θεσσαλονίκης των 3.000 ως 5.000 επιχειρήσεων. Κατά λάθος ή με πιέσεις;    

Το παρελθόν:

Ξαφνικά και απότομα “πέρασε” το χωροταξικό στην ΠΚΜ στις 17/12/15, με το ίδιο αρνητικό περιεχόμενο όπως και το ΡΣΘ 2014, που “όλοι” κατέκριναν ως ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ.
Κυβερνήσεις και υπουργοί σταμάτησαν την εφαρμογή του κατανοώντας τις επιπτώσεις, αλλά τώρα ξαναβρίσκεται μπροστά στη Θεσσαλονίκη και απειλεί με ερημοποίηση, λουκέτα και ανεργία, με φόντο ένα ασαφές, θολό και αναξιόπιστο δήθεν χωροταξικό ενδιαφέρον. Έτσι, όσες επιχειρήσεις επιβίωσαν μετά 6 χρόνια κρίσης, τις κλωτσά στον θάνατο και την αποεπένδυση ….

Για το περιφερειακό χωροταξικό της Κεντρικής Μακεδονίας που στάλθηκε από την γραφειοκρατία, είναι 1.000 σελίδων και οι σχετικοί νόμοι άλλων 1.000 σελίδων - που σχεδόν κανείς δεν διάβασε- υποβλήθηκαν θετικές προτάσεις για διορθώσεις, από δημάρχους και οικονομικούς φορείς.

Τα κρίσιμα θέματα είναι:
1)    Οδηγεί στην ΕΡΗΜΩΣΗ της ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:
για την υψηλή όχληση γίνονται σκανδαλώδεις χάρες και δεν λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους, κατά παραβίαση των συνθηκών Seveso 2012 της ΕΕ, με αποτέλεσμα την ερήμωση ζωνών χιλιομέτρων. Προβλέπεται και χάρτης ερήμωσης δυτικής Θεσσαλονίκης με χιλιάδες υπαρκτές επιχειρήσεις σήμερα να αφανίζονται. Αφορά περιοχές με σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία και πολλές επενδύσεις. Πουθενά στην Αθήνα και όλη την ΕΕ δεν υπάρχουν περιορισμοί εκτός ορίων. Στην Αθήνα και στην ΕΕ είχαν τεχνοκρατική προσέγγιση και δεν υπάρχει πρόβλημα πουθενά. Στη Θεσσαλονίκη κινδυνεύουν με λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις χωρίς λόγο.
2)    Θεσμοθετεί την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
δηλαδή το κλείσιμο σε χιλιάδες επιχειρήσεις... μέχρι το τέλος 2017. Στην Αθήνα η χαμηλή και μέση όχληση κρίνεται συμβατή αυτόματα στον ιστό. Η Θεσσαλονίκη είναι άλλο κράτος…
3)    Δεν λαμβάνονται μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων
όπως στην Αθήνα, π.χ. ξενοδοχειακό τόξο δυτικά, εμπορικές δραστηριότητες, κ.α.

Υπάρχει λύση;
Ναι! Να ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ στη βάση των προτάσεων της ΠΕΔ και των φορέων.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ – στην επιστολή με αλφαβητική σειρά
... 116 επιχειρήσεις υπογράφουν για να αποφύγουν το θάνατο τους».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ3 με τις θέσεις που εκφράζει για το θέμα ο Νίκος Σπ. Φιλίππου, ένας από τους 116 επιχειρηματίες.

Δείτε τις υπογραφές των 116 επιχειρήσεων, πατώντας ΕΔΩ.

ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟ ΛΟΓΟ
ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΧΑΡΕΣ ΣΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΟΧΛΗΣΗ
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΤΕΤΟΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΣΤΗΝ   ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Ε.Ε.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΠΧΣΑΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 61 ΣΕΛΙΔΩΝ
ΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΕΡΗΜΩΣΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΗ ΣΕΒΕΖΟ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ 266- 27/12/15