Skip to main content

Χωροταξικό σχέδιο Κεντρικής Μακεδονίας: Βελτιώνεται και καθυστερεί...

Τι προβλέπει η αναμόρφωση για τις επιχειρήσεις της δυτικής Θεσσαλονίκης. Αξιοποίηση των κενών βιομηχανικών κτηρίων. Εφαρμογή της συνθήκης Seveso III.

Την αναμόρφωση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους φορείς, πέντε χρόνια μετά τη συλλογή στοιχείων και τρία χρόνια αφότου παραμένει χωρίς έγκριση στα συρτάρια του υπουργείου το αρχικό σχέδιο...

Η ανάγκη για αναθεώρηση προέκυψε από το γεγονός ότι η γνωμοδότηση για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης είχε δοθεί το 2015, όμως έκτοτε η σχετική υπουργική απόφαση δεν εκδόθηκε κι έτσι το Περιφερειακό Πλαίσιο δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ. Εκείνο το σχέδιο βασίστηκε σε δεδομένα του 2013, ορισμένα από τα οποία είτε έχουν πάψει να υφίστανται, είτε έχουν μεταβληθεί, καθιστώντας τον σχεδιασμό ανεπίκαιρο, άκαιρο και με σειρά ανακόλουθων διατάξεων, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Έτσι, έγινε εκ νέου διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από πενταμελή διαπαραταξιακή επιτροπή της Περιφέρειας και έγινε σειρά διορθώσεων, προκειμένου το σχέδιο να εγκριθεί και να ισχύσει με επικαιροποιημένα δεδομένα.

Μια από τις σημαντικές αλλαγές αφορά στη συνθήκη Seveso. Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, «όταν συντασσόταν το σχέδιο δεν υπήρχε η νέα ΚΥΑ για την ευρωπαϊκή οδηγία Seveso ΙΙΙ, που όπως είναι κατανοητό, μεταβάλλει το σχετικό νομικό πλαίσιο σε σχέση με εκείνο που ίσχυε το 2015 και κατ' επέκταση τις αποφάσεις των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού οι οποίοι είναι και οι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κατάρτιση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων στα όρια ευθύνης τους. Επίσης, δεν μπορούν τον Ιούνιο του 2018, να έχουν καμιά πρακτική αξία και σημασία, διατάξεις του σχεδίου, που προέβλεπαν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες, όπως η 31/12/2017 περί μετεγκατάστασης επιχειρήσεων (Νόμος 3982/2011)».

Στην τροποποίηση αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα τονίζεται ότι υπάρχει «διαφαινόμενη ασάφεια αναφορικά με τις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις, ενδεχομένως και σε ασύμβατες θέσεις και εκτός οργανωμένων υποδοχέων», αλλά και «προκύπτουσα από επίσημα στοιχεία αποβιομηχάνιση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Η αρμόδια επιτροπή, που διενήργησε τη διαβούλευση, κατέληξε στην αναμόρφωση του σχεδίου, κάνοντας μια σειρά από παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η αντικατάσταση μέρους των προβλέψεων περί μετεγκατάστασης επιχειρήσεων. Προστίθεται αναφορά στην ανάγκη στήριξης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών μονάδων χαμηλής όχλησης εντός του αστικού ιστού.

Μια ακόμη από τις σημαντικές τροποποιήσεις είναι εκείνη που αφορά στην αποφυγή συγκρούσεων χρήσεων γης και διευκόλυνσης της εγκατάστασης επενδύσεων στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Συγκεκριμένα προβλέπεται η εκπόνηση Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το σύνολο των εκτάσεων που καταλαμβάνουν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (και είναι πολλές σε όλη τη Θεσσαλονίκη και ειδικά στη δυτική). Στη βάση αυτού του σχεδίου θα μπορέσουν να προσδιοριστούν οι όροι λειτουργίας, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των σχετικών δραστηριοτήτων, ενώ θα αξιοποιηθεί και η δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Αυστηρές είναι οι προβλέψεις για χωροθέτηση βιομηχανιών, βιοτεχνιών και άλλων παραγωγικών χρήσεων, καθώς υιοθετούνται όλες οι απαιτήσεις της Seveso III.

Σημαντικές προβλέψεις υπάρχουν και για τη δυνατότητα αξιοποίησης εκ νέου των εγκαταλειμμένων κλειστών εργοστασίων και κενών βιομηχανικών κελυφών, που υπάρχουν διάσπαρτα πλέον σε πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας των πολλών λουκέτων των ετών της κρίσης. Ο κ. Γιουτίκας εξήγησε ότι στο σχέδιο περιλαμβάνεται πρόταση προς τους δήμους που διαθέτουν τέτοια κενά κτήρια (εκτός σχεδίου και εκτός περιοχών επέκτασης κατοικίας) να τα επαναχρησιμοποιήσουν, με τη χρήση που αυτά είχαν, ώστε να μην παραμένουν «κουφάρια».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή που αποφάσισε όλες τις τροποποιήσεις είναι διαπαραταξιακή και μάλιστα συναποφάσισε όλες τις νέες προβλέψεις, κάνοντας εκτεταμένη άτυπη διαβούλευση. Μάλιστα θετικά στις προτάσεις εκφράστηκαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, το ΕΒΕΘ, ο ΣΒΒΕ, το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά και τα Επιμελητήρια Πέλλας, Σερρών και Κιλκίς.

«Δουλέψαμε συστηματικά, πρακτικά και οργανωμένα μέσα σε ένα σφιχτό πλαίσιο και παρουσιάσαμε αποτελέσματα με σοβαρό και ουσιαστικό περιεχόμενο. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε χωρίς κραυγές και κομματικές σκοπιμότητες για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο καλό του τόπου μας. Το κάναμε πράξη σε αυτή την επιτροπή, όπου κυριάρχησε η ενωτική διάθεση και ήμασταν όλοι αποδοτικοί», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.