Skip to main content

Τούρκος ΥΕΘΑ σε Αποστολάκη: Θα προστατεύσουμε τη «γαλάζια» πατρίδα

Ο Χουλουσί Ακάρ ίλησε για «γαλάζια» πατρίδα τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει σκοπό να υποχωρήσει από τα «δικαιώματά της» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη "γαλάζια" πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον ναύαρχο Απστολάκη.

«Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο». Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός από τη Ντόχα, την οποία επισκέπτεται.

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην ετήσια καθιερωμένη εορταστική συνάντησή του με τους στρατιωτικούς συντάκτες, τόνισε χθες ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».

Μίλησε και για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, σημειώνοντας: «Οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία στην περιοχή. Η Ελλάδα λειτουργεί σαν γέφυρα και παίζει θετικό ρόλο. Ο άξονας της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο αντισταθμίζει την πίεση που εξασκείται από την Τουρκία».

Ερωτηθείς για το αν θα έχουμε συμμάχους σε ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία, είπε: «Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας. Η δική μας προσπάθεια επικεντρώνεται να μη χρειαστεί να φθάσουμε ως εκεί. Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα φθάσουν έως εκεί».