Σάββατο 19 Ιουνίου 2021
x

ΗURRIYET: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει η Αγιά Σοφιά να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου

Εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγιάς Σοφιάς έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Ηurriyet».

«Στην Αγιά Σοφιά μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο της κατάκτησης από το κοράνι. Το έθνος μας θα πρέπει να αποφασίσει γι’ αυτό. Η Αγιά Σοφιά ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως το Μπλε Τζαμί. Απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Κάντε μία έρευνα για την Αγιά Σοφιά, εξετάστε το και μιλάμε», φέρεται να ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος, αν και επισήμανε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες, πρώτα να διερευνηθεί καλά το θέμα».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτείνει, σύμφωνα με τη «Ηurriyet», η Αγιά Σοφιά να χαρακτηριστεί επισήμως τζαμί, αλλά παράλληλα να κρατήσει και την ιδιότητα του μουσείου, ώστε να είναι επισκέψιμο και από τουρίστες, όπως το Μπλε Τζαμί απέναντι από την Αγιά Σοφιά, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο το 1934, μεταδίδει το ethnos.gr.

Σε δεύτερο άρθρο της η «Ηurriyet», το οποίο υπογράφει ο γνωστός για τις πηγές από το προεδρικό δημοσιογράφος, Αμπντουλκαντίρ Σελβί, επιβεβαιώνει ότι ο Ερντογάν προσεγγίζει «θερμά» τη λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως τζαμί.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ