Skip to main content

Χρέη 152.000 ευρώ προς προμηθευτές ξεφορτώνεται ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης η απόφαση για την απαλλαγή από χρέη περίπου 152.000 λόγω παραγραφής του δικαιώματος είσπραξης.

Ποσόν περίπου 152.000 ευρώ το οποίο αφορά οφειλές προς προμηθευτές αλλά και χορηγίες προς διαφόρους συλλόγους ξεφορτώνεται ο δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω παραγραφής του δικαιώματος είσπραξης. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να λάβει το δημοτικό συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του η οποία θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας. Οι οφειλές αφορούν συνολικά 149 περιπτώσεις προμηθειών ή χορηγιών οι οποίες έγιναν κατά την περίοδο 2007-2012 και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία έχει πλέον παραγραφεί το δικαίωμα είσπραξής τους από τον δήμο.

Όπως εξήγησε στην Voria.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας “για να μην εισπραχθούν αυτά τα χρήματα τόσα χρόνια προφανώς οι δικαιούχοι θα είχαν προβλήματα τα οποία θα αφορούσαν τη φορολογική ή ασφαλιστική τους ενημερότητα ή ενδεχομένως κάτι άλλο. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι συμβαίνει για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Όλες αυτές τις υποθέσεις τις ερεύνησε η νομική υπηρεσία του δήμου η οποία και μας εισηγήθηκε να προχωρήσουμε στη διαγραφή αυτών των απαιτήσεων”.

Σύμφωνα με τον κ. Κούπκα, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις οι προμηθευτές διεκδίκησαν τα χρήματά τους και μέσω της δικαστικής οδού, χωρίς όμως, αποτέλεσμα. “Πλέον, μετά και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει κανείς άλλος τρόπος να καταβληθούν αυτά τα ποσά γι' αυτό και προχωράμε στην διαγραφή αυτών των απαιτήσεων”, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Όσον αφορά τις ανείσπρακτες χορηγίες προς διαφόρους συλλόγους ο κ. Κούπκας αναφέρει πως “προφανώς θα πρόκειται για ποσά τα οποία αφορούσαν συγκεκριμένες εκδηλώσεις οι οποίες πιθανότατα δεν έγιναν γι' αυτό και δεν προσήλθαν οι σύλλογοι να εισπράξουν τα ποσά”. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου στον οποίο αντιστοιχούσαν δύο χορηγίες συνολικού ύψους 20.000 ευρώ, η Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης με ποσόν 1.000 ευρώ, το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Ινστιτούτο Αριστοτέλης” με 1.500 ευρώ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων με 1.000 ευρώ, ο σύλλογος “Ένωση Φίλων Αλβανίας” με 2.500 ευρώ κ.ά.

Μεταξύ των προμηθευτών υπάρχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με ένα ποσόν γύρω στα 8.000 ευρώ, εταιρεία προμήθειας ειδών γραφείου με 21 ανεξόφλητα τιμολόγια συνολικού ύψους περίπου 4.000 ευρώ, εταιρείες ταχυμεταφορών, κατασκευαστικές εταιρείες, εταιρεία ανταλλακτικών με 24 ανείσπρακτα τιμολόγια συνολικού ποσού περίπου 12.000 ευρώ, εταιρεία συστημάτων κλιματισμού με συνολικό ποσόν περί τα 20.000 ευρώ κ.ο.κ.