Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χρέη 1,7 εκατ. των σχολείων κληρονόμησε η διοίκηση Ζέρβα

Μαύρη τρύπα 1,7 εκατ.ευρώ στις δύο σχολικές επιτροπές στον δήμο Θεσσαλονίκης από φέσια σε φυσικό αέριο, ΕΥΑΘ και τηλέφωνα.

Χρέη τα οποία αγγίζουν το 1.700.000 παρέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες η νέα διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης από την προηγούμενη, τα οποία αφορούν τις δύο σχολικές επιτροπές Α'θμιας και Β'θμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή τα χρέη αφορούν λειτουργικά έξοδα σχολείων στον δήμο Θεσσαλονίκης, κυρίως ανεξόφλητους λογαριασμούς σε φυσικό αέριο, ΕΥΑΘ και τηλέφωνα.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών άνω του 1 εκατ. αφορά τη σχολική επιτροπή της Β΄βάθμιας εκπαίδευσης. Οι οφειλές της Α΄βάθμιας φθάνουν περίπου σε 660.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα δημοτική αρχή αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος αυτής της μαύρης τρύπας καθώς δεν είναι και τόσο σύνηθες οι σχολικές επιτροπές να συσσωρεύουν τόσα ανεξόφλητα χρέη και πλέον αναζητεί τρόπους προκειμένου να εξοφλήσει τις οφειλές μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το μεγαλύτερο μέρος του χρέους αφορά το φυσικό αέριο και ανέρχεται συνολικά σε περίπου στα 800.000 ευρώ και βαρύνει κατά κύριο λόγο την επιτροπή της Β΄θμιας εκπαίδευσης. Περίπου 500.000 ευρώ οφείλονται στην ΕΥΑΘ για την κατανάλωση νερού (οι οφειλές μοιρασμένες περίπου το ίδιο και στις δύο επιτροπές) και τα υπόλοιπα περίπου 400.000 ευρώ είναι χρέη προς εταιρείες τηλεφωνίας εκ των οποίων μόλις τα 60.000 ευρώ είναι οι οφειλές της Α΄βάθμιας κ.ο.κ. Όπως εξήγησε στη Voria.gr αρμόδια πηγή του δήμου Θεσσαλονίκης “δεν είναι ασυνήθιστο οι σχολικές επιτροπές να αφήνουν απλήρωτους κάποιους λογαριασμούς για την επόμενη σχολική χρονιά, όμως τα χρέη στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλα, ορισμένα μάλιστα αφορούν οφειλές πέραν της προηγούμενης σχολικής χρονιάς”.

Η εξόφληση του χρέους των 1,7 εκατ. ευρώ δεν είνα εύκολη καθώς τόσα είναι τα χρήματα τα οποία μπαίνουν συνολικά κάθε χρόνο στα ταμεία των δύο σχολικών επιτροπών. Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου του δήμου η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας προς τις δύο σχολικές επιτροπές ανέρχεται ετησίως περίπου στα 2,5 εκατ. ευρώ από τα οποία όμως, παρακρατείται το χρέος των σχολικών μονάδων προς τη ΔΕΗ το οποίο ανέρχεται περίπου στα 700.000 ευρώ το χρόνο.

Για το λόγο αυτό η διοίκηση του δήμου θα προχωρήσει πιθανότατα σε έκτακτη επιχορήγηση προς τις δύο σχολικές επιτροπές προκειμένου να πληρώσουν κάποια από τα χρέη τους. “Αυτή είναι συνήθης πρακτική αλλά αφορά συνήθως μικρότερα ποσά, δεν είναι δυνατόν όλο αυτό το χρέος να καλυφθεί μέσω έκτακτης επιχορήγησης από τον δήμο”, αναφέρει αρμόδια πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις ημέρες αυτές η διοίκηση του δήμου ξεκίνησε συζητήσεις με την εταιρεία η οποία προμηθεύει τα σχολικά συγκροτήματα με φυσικό αέριο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την εξόφληση του χρέους των 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εταιρεία απαιτεί να υπάρξει εξόφληση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού, περίπου 500.000 ευρώ και τα υπόλοιπα να εξοφληθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις των 50.000 ευρώ, έως τον Ιούνιο του 2020 οπότε και ολοκληρώνεται η τρέχουσα σχολική χρονιά.

Ο δήμος από την πλευρά του ζητά η προκαταβολή να είναι πολύ μικρότερη, της τάξης των 200.000 ευρώ και το υπόλοιο χρέος των 600.000 ευρώ να αποπληρωθεί σε εξήντα μηνιαίες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι, με εξαίρεση οχτώ σχολικά κτήρια τα οποία θερμαίνονται με πετρέλαιο, όλα τα υπόλοιπα χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Ανάλογες συζητήσεις κάνει ο δήμος και με τις υπόλοιπες εταιρείες και προμηθευτές (ΕΥΑΘ, τηλεφωνίας κ.λπ.) προς τις οποίες το υπολειπόμενο συνολικό χρέος των δύο σχολικών επιτροπών ανέρχεται σε 900.000 ευρώ.