Skip to main content

Χρηματιστήριο: Φρένο στο τετραήμερο ανοδικό σερί

Ο Γενικός Δείκτης με την υποχώρηση της τάξεως του 0,33% έχει απωλέσει τις 890 μονάδες, ευρισκόμενος στις 888,98 μονάδες.

Πτωτικά κινείται στη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, μια πτώση που βάζει τέλος στο σερί τεσσάρων συναπτών συνεδριάσεων. Η ανοδική αυτή πορεία έφερε χθες το ελληνικό χρηματιστήριο στις 891,80 μονάδες, ωστόσο η σημερινή υποχώρηση το έχει επαναφέρει χαμηλότερα των 890 μονάδων.

Εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, οι επενδυτές δεν προβαίνουν σε ανοίγματα. Τα σημερινά στοιχεία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στα δικά της δεδομένα επιβραδύνθηκε στο 9,8%, από 12,1%. Σε περίπτωση που και ο λεγόμενος εθνικός πληθωρισμός της ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάσει την ίδια εικόνα θα είναι μια αχτίδα ελπίδας για τις τιμές καταναλωτή οι οποίες έχουν σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα επίπεδα. Σαφώς όμως δεν σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες δεν θα κλιμακωθεί εκ νέου κι ενώ ο καιρός θα γίνεται ψυχρότερος.

Παράλληλα, οι ανακοινώσεις των ελληνικών εισηγμένων αναφορικά με τα εταιρικά τους αποτελέσματα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σε μια εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, δημοσιοποίησε τα στοιχεία για την πορεία της στο εννεάμηνο η δεύτερη πιο ακριβή εταιρεία της ελληνικής αγοράς, ο ΟΤΕ.

Η πρωινή εικόνα

Ο Γενικός Δείκτης με την υποχώρηση της τάξεως του 0,33% έχει απωλέσει τις 890 μονάδες, ευρισκόμενος στις 888,98 μονάδες. Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στ 1,9 εκατ. μετοχές.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης κινείται χαμηλότερα κατά 0,44%, με τον Mid Cap να περιηγείται πέριξ του μηδενός και τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται στο -0,70%.

Με τις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου να έχουν αρχίσει, οι μετοχές των πετρελαϊκών έχουν μαγνητίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αυτή των ΕΛΠΕ να ενισχύεται κατά 1,32% και της Motor Oil κατά 1,28%, οδηγώντας τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου στο +1,44% όντας ο κλαδικός δείκτης με διαφορά με την καλύτερη σημερινή εικόνα.

Η μετοχή της Σαράντης έχει αποκτήσει το προβάδισμα με κέρδη +1,45%, ενώ αισθητή είναι και η θετική μεταβολή της μετοχής του ΑΔΜΗΕ (+1,22%).

Πιέσεις ασκούνται στις μετοχές των Jumbo (-1,45%), Ελλάκτωρ (-1,38%), Coca Cola (-1,26%), Mytilineos, Alpha Bank υποχωρώντας κατά -1% έκαστη.