Skip to main content

Χρηματιστήριο: Σε θερινή νάρκη και οι ευκαιρίες της επόμενης ημέρας

Το Χρηματιστήριο περιμένει τη σύναψη συμφωνίας και το άνοιγμα των Τραπεζών για να ξαναμπεί η Αγορά σε λειτουργία, στις νέες συνθήκες.

Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας είναι τόσα πολλά και τόσο μεγάλα που το κύμα ψύχους που έχει παγώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ουδένα απασχολεί, άλλωστε με τις τράπεζες κλειστές η λειτουργία του Χ.Α. είναι πρακτικά αδύνατη. Ωστόσο, κάποια στιγμή η οποία δε θα είναι αναγκαστικά μακρυνή, στη περίπτωση δηλαδή που επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές και αιμοδοτηθούν οι τράπεζες για να αρχίσουν σταδιακά να εκτελούν λειτουργίες, το ΧΑ θα ανοίξει με τις εισηγμένες να βρίσκουν ....εαυτούς σε μία νέα πραγματικότητα, μετά από διάστημα χρηματιστηριακής νάρκης.  

Αν επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών. Αν δοθεί κάποια δυνατότητα στις Τράπεζες να λειτουργήσουν έστω και κάτω από μέτρα ελέγχων, τότε εκτιμάται ότι το ΧΑ θα μπορούσε να αρχίσει να λειτουργεί 15-20 ημέρες μετά το άνοιγμα των τραπεζών, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα του τέλους Ιουνίου.

Ποιο λοιπόν θα είναι το περιβάλλον της επόμενης ημέρας; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ΧΑ, που έχασε από το Φεβρουάριο μέχρι το τέλος Ιουνίου περίπου το 8% της κεφαλαιοποίησής του, θα ανοίξει με πτώση του δείκτη - «διόρθωση» τη λένε οι χρηματιστές- με τις μετοχές των Τραπεζών, που διαχρονικά στήριζαν τον τραπεζοβαρή Δείκτη, να περνάνε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα έναντι των ισχυρών εταιρειών άλλων κλάδων. Αλλά και στις αξίες των... ισχυρών, αναμφίβολα θα αποτυπωθούν οι ζημίες από το κλείσιμο των τραπεζών και τις επιπτώσεις που έχει στη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όταν με το καλό ανοίξει η Αγορά, οι εισηγμένες με τα καλά fundamentals, αναμένεται λόγω των χαμηλότερων αποτιμήσεων να αποτελούν κυριολεκτικώς επενδυτικά κελεπούρια για όσους διαθέτουν κεφάλαια και αποφασιστικότητα για να επενδύσουν σε μία χώρα με ασταθή οικονομία, σκαμπανεβάσματα στην ακολουθούμενη πολιτική των μεταρρυθμίσεων. Βεβαίως, εκτός από τις αξίες στο ταμπλό, υπάρχουν και οι πραγματικές αξίες των εταιρειών, με τις εξαγωγικές που έχουν δίκτυα και financial services εκτός Ελλάδας, να έχουν και added value σε σύγκριση με εκείνες που χτυπιούνται περισσότερο από την κρίση στο εσωτερικό περιβάλλον.

Όσοι φοβούνται ότι μετά τα συσσωρευμένα προβλήματα των τελευταίων πέντε χρόνων και την κρίση των τελευταίων πέντε μηνών, «τα καλά χαρτιά θα περάσουν σε ξένα χέρια», ας λάβουν υπόψη ότι στις περισσότερες δυνατές εταιρείες την καταστατική πλειοψηφία διατηρούν οι παλιοί μέτοχοι.

Θα υπάρχουν λοιπόν κελεπούρια επενδυτικά και οι ξένοι, που έχουν μεγάλο κομμάτι των επενδεδυμένων κεφαλαίων στο ΧΑ, μόλις δούνε να σταθεροποιείται η κατάσταση θα κοιτάξουν να επωφεληθούν. Σε εκείνη τη φάση, σημασία έχουν το ποιοι θα μπούνε στις εισηγμένες, σε ποιων τα χέρια θα περάσουν τα μετοχικά πακέτα, σε funds που θέλουν να κάνουν παιχνίδι ή σε επενδυτές που στοχεύουν σε τοποθετήσεις με μέλλον και αναπτυξιακή στόχευση.

Όμως, όπως τονίζουν, άνθρωποι της αγοράς, το ΧΑ, σε σύντομο διάστημα θα μπορεί, εφόσον επιτευχθεί μία συμφωνία που θα δίνει εχέγγυα σταθεροποίησης της οικονομίας, να εκπλήξει θετικά με σημαντική άνοδο του Δείκτη.