Skip to main content

Χρηματοδοτήσεις 280 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στους αγρότες

Μέσα από τα τρία κύρια προγράμματα ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου η Περιφέρεια διαθέτει ένα πολύ σημαντικό ποσό για τον πρωτογενή τομέα.

Συνολικές χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 280 εκατ. ευρώ προς τους αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας έχει διαθέσει η Περιφέρεια, μέσω των τριών κύριων προγραμμάτων ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Χαλκιδική, οι χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια για αγροτικές επενδύσεις και αγροτικά έργα, για τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών και για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ξεπέρασαν συνολικά τα 280 εκ. ευρώ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας:

- Χρηματοδοτούνται με 102 εκατ. ευρώ 305 επενδύσεις και 139 έργα στις αγροτικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω των τοπικών προγραμμάτων Leader.

- Χρηματοδοτούνται με 148 εκατ. ευρώ τα 2.444 σχέδια βελτίωσης των αγροτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας για την περιοχή, το 25% των συνολικών εθνικών πόρων της δράσης.

- Καταβλήθηκαν περισσότερα από 33 εκατ. ευρώ σε 1.107 γεωργούς, στο πλαίσιο του μέτρου στήριξης επενδύσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Μάλιστα, η Περιφέρεια εκτός των άμεσων χρηματοδοτήσεων για την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, υλοποίησε και υλοποιεί επιπλέον δράσεις, όπως:

- Κατάρτισε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα έτη 2021-2023.

- Συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις και τους παραγωγούς, προβάλλοντας δυναμικά για ακόμα μία χρονιά, σε όλο τον κόσμο, τα Μακεδονικά Προϊόντα.

- Προσκαλεί και φιλοξενεί δημοσιογράφους και επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα από το εξωτερικό, τους οποίους φέρνει σε επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς.

- Συνεργάζεται με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, προβάλλοντας τη Μακεδονική Κουζίνα, τις αυθεντικές συνταγές και τις εξαιρετικές πρώτες ύλες από την περιοχή.

- Συνέδεσε τον αγροδιατροφικό τομέα με τον τουρισμό και τα προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται γνωστά σε εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό.