Skip to main content

Χρυσή Αυγή: Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης

Μέσα στην αίθουσα του Εφετείου την ώρα της ανάγνωσης της κρίσης του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά βρισκόταν και ο Γιάννης Λαγός.

Απορρίφθηκαν όλα τα ελαφρυντικά για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής όπως απεφάνθη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή.

Συνολικά, η έδρα απέρριψε τα ελαφρυντικά στους 16 από τους 20 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η έδρα αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μετάνοιας στον Νίκο Μίχο, τη μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά σε Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, καθώς και το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον Μιχάλη Αρβανίτη.

Επίσης, αναγνώρισε στους καταδικασθέντες για ένταξη και υπόθεση του Παύλου Φύσσα, Γεώργιο Δήμου και Γεώργιο Στάλκο, το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στους Αναστάσιο Μάριο Αναδιώτη, Γεώργιο Χρήστο Τσακανίκα και Αριστοτέλη Χρυσαφίτη (ένταξη και υπόθεση Φύσσα), Δημήτριο Αγριογιάννη, Μάρκο Ευγενικό, Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο και Θωμά Μαριά (ένταξη και Αιγύπτιοι αλιεργάτες) και Χρήστο Αντώνιο Χατζηδάκη (ένταξη και υπόθεση ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα).

Μέσα στην αίθουσα την ώρα της ανάγνωσης της κρίσης του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά βρισκόταν και ο Γιάννης Λαγός. Ο ίδιος ανακοίνωσε τον διορισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη ως δικηγόρου του και ζήτησε την εξαίρεση του δικαστηρίου. «Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε συγκεκριμένα.

Δείτε σχετικά: Χρυσή Αυγή: Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου ζήτησε ο Λαγός - «Σας έχουν πιέσει»

Η έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση για μισή ώρα, ενώ ο Γιάννης Λαγός αποχώρησε από την αίθουσα.

Έξω από το εφετείο πραγματοποιείται αντιφασιστική συγκέντρωση, ενώ και από αυτή τη δικάσιμο δεν λείπει η Μάγδα Φύσσα, η οποία καταχειροκροτήθηκε κατά την άφιξή της.

Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «ο λαός απαιτεί οι φασίστες φυλακή».

Έξω από το Εφετείο είχαν συγκεντρωθεί και οπαδοί της Χρυσής Αυγής, με την αστυνομία να προχωρεί σε δέκα προσαγωγές λόγω της σχετικής απαγόρευσης με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής. (δείτε περισσότερα ΕΔΩ)