Skip to main content

Χρυσό σχέδιο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία

Λόγω της πολιτικής περικοπών, πλήθος γερμανικών αθλητικών εγκαταστάσεων βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Από την επόμενη χρονιά η Γερμανία θέτει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό παλιών και την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Στις αρχές Δεκεμβρίου η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής αθλητικών ζητημάτων Ντάγκμαρ Φράιταγκ κατέθεσε σχετικές προτάσεις, στις οποίες ανταποκρίθηκε θετικά το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο συντηρητικός υπουργός Χορστ Ζέεχοφερ αγκάλιασε αμέσως την ιδέα της πολιτικού του συγκυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ανακοίνωσε μερικές μέρες αργότερα σε εκδήλωση της Γερμανικής Ολυμπιακής Αθλητικής Ομοσπονδίας (DOSB), ότι προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή ένα «χρυσό σχέδιο» επενδύσεων στον γερμανικό αθλητισμό. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών θα είναι το τρίτο «χρυσό σχέδιο» στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά από το εκείνο στη δεκαετία του ΄60 και εκείνου μετά την επανένωση το 1990.

Στη Γερμανία οι ελλείψεις επενδύσεων στην υποδομή δεν αφορούν δυστυχώς μόνο το οδικό δίκτυο, λέει η γερμανίδα πολιτικός και προσθέτει: «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν λοιπόν επιβάλλεται λιτότητα οι πρώτες περικοπές γίνονται στα γυμναστήρια και τους στίβους. Για αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα ενός σχεδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός απευθύνεται και είναι σε θέση να ενθουσιάσει ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας».

Θετική επίδραση στην υποψηφιότητα των Ολυμπιακών του 2032

Η Γερμανική Ολυμπιακή Αθλητική Ομοσπονδία υπολογίζει ότι για να εκσυγχρονιστούν περίπου 231.000 εγκαταστάσεις στη Γερμανία απαιτούνται τουλάχιστον 31 δις ευρώ. Η Ντάγκμαρ Φράιταγκ θεωρεί το ποσό υπερβολικό, είναι ωστόσο βέβαιη ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα έχει επιτυχία. Τις προτάσεις της στηρίζει και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. Άχιμ Ποστ δήλωσε μάλιστα ότι «οι επενδύσεις αυτές συμβάλλουν στη καλύτερη συμβίωση και την συνοχή της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο. Ο αθλητισμός ενώνει. Είναι το αντίδοτο στο διευρυνόμενο κοινωνικό χάσμα».

Το «χρυσό σχέδιο» έχει, όπως όλα δείχνουν, και ένα ακόμη πλεονέκτημα: Αναμένεται να επιδράσει θετικά στη στάση του πληθυσμού στην υποψηφιότητα για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2032. Όπως λέει η γερμανίδα βουλευτής «το υπέρογκο κόστος και η ανησυχία για τη χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες οδηγεί πολλούς στην απόρριψη της υποψηφιότητας. Σε περίπτωση όμως που οι αθλητικές εγκαταστάσεις στις μικρές πόλεις και τα χωριά είναι και πάλι σε καλή κατάσταση, τότε ο κόσμος θα στήριζε μια καινοτόμα υποψηφιότητα για τους Ολυμπιακούς του 2032 στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Ρήνου και Ρουρ».

Αντρέας Σίμερ (dpa)

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle