Skip to main content

Χρυσό στη Φρανκφούρτη το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ Gold Selection

Grand Gold για το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ Gold Selection 2015 στον διεθνή διαγωνισμό «Frankfurt International Wine Trophy 2019».

Το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο απέσπασε ο ερυθρός οίνος ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ Gold Selection από το Μετόχι Χρωμίτσας του Αγίου Όρους στον Διεθνή Διαγωνισμό Frankfurt International Wine Trophy 2019, ο οποίος διεξήχθη αρχές Απριλίου στη Γερμανία.

Η διάκριση αυτή έρχεται να προστεθεί δίπλα στο Χρυσό Μετάλλιο που απέσπασε στα τέλη Μαρτίου από τον Διεθνή Διαγωνισμό MUNDUS VINI Spring Tasting 2019.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ Gold Selection συνεχίζει και φέτος την ιδιαίτερα δυναμική του πορεία με θετικές αξιολογήσεις, καταδεικνύοντας τη δυναμική του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος που περιβάλει το Μετόχι Χρωμίτσας και συντελεί στη δημιουργία αυτού του ξεχωριστού ερυθρού οίνου Π.Γ.Ε.    

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό:

Ο διαγωνισμός Frankfurt International Wine Trophy είναι πιστοποιημένος με ISO-9001 και η ανάλυση βασίζεται στο σύστημα του OIV.

Κάθε χρόνο πρόεδρος της επιτροπής αναλαμβάνει κάποιος Γερμανός Executive Chef, λόγω της στενής σχέσης που έχει ο διαγωνισμός με την γερμανική υψηλή γαστρονομία. Φέτος επίτημος πρόεδρος ήταν ο Κος Erik Arnecke, Chef στο "Philipp Soldan, Frankenberg" (βραβευμένο με 1 αστέρι Michelin).

Στο διαγωνισμό συμμετέχουν περίπου 1.700 οίνοι από 26 χώρες.

Λίγα λόγια για το Άγιο Όρος:

Στο Άγιο Όρος ευδοκιμούν ως επί το πλείστον αυτόχθονες (γηγενείς) ποικιλίες: κόκκινες όπως Λημνιό, Ξινόμαυρο καθώς επίσης και λευκές όπως Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης με άριστα αποτελέσματα.

Το κλίμα στο Άγιο Όρος είναι μεσογειακό. Ο χειμώνας είναι ήπιος με λίγο χιόνι και οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από -2°C. Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ζεστά, με πολλές ώρες ηλιοφάνειας και λίγες βροχοπτώσεις.

Οι αμπελώνες των Μονών είναι πλαισιωμένοι από την οροσειρά του Άθω από την ανατολή,- με χαμηλή δασώδη βλάστηση- και τη θάλασσα από τη δύση. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός εξαιρετικού μικροκλίματος. Η θάλασσα μαλακώνει τις υψηλές θερινές θερμοκρασίες και παράλληλα απελευθερώνει την απαραίτητη υγρασία για το έδαφος των αμπελώνων.

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο μέχρι 250μ. Το έδαφος αποτελείται από σχιστόλιθο, το οποίο συμβάλλει στον φρουτώδη χαρακτήρα, το σώμα και την κομψότητα των κρασιών.

Το έδαφος παρουσιάζει συνεχή εναλλαγή ανάμεσα σε αμμοπηλώδες και αμμοαργιλώδες και οι ρίζες των κλημάτων εισχωρούν σε βάθος που φτάνει τα 1,5-2 μέτρα προκειμένου να βρουν θρεπτικά συστατικά που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξή τους.

Λίγα λόγια για το Μετόχι Χρωμίτσα:

Η οικογένεια Τσάνταλη ξεκίνησε την πλήρη αναβίωση των αμπελώνων το 1970.

Επιπλέον των διεθνών ποικιλιών του Cabernet Sauvignon και Grenache rouge, ο Ευάγγελος Τσάνταλης επέμεινε στην καλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, ο Ροδίτης και το Ξινόμαυρο.

Από την αρχή της αναβίωσης των αμπελώνων δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα παλαιά κλήματα του Λημνιού που βρέθηκαν στο Μετόχι.
 
Το Λημνιό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αρχαιότερες ελληνικές ποικιλίες.

Λίγα λόγια για το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ:

Ο ερυθρός ξηρός οίνος βιολογικής καλλιέργειας από το Μετόχι Χρωμίτσα είναι μια ποικιλιακή σύνθεση από Cabernet Sauvignon (80%) και Λημνιό (20%).

Τα σταφύλια μαζεύονται με το χέρι από τους αμπελώνες που προορίζονται για τη συγκεκριμένη ετικέτα και γίνεται αυστηρή διαλογή των σταφυλιών Cabernet Sauvignon και Λημνιού.

Η οινοποίηση γίνεται παραδοσιακά σε ανοικτές δρύινες δεξαμενές. Αυτή η αγιορείτικη τεχνική προσφέρει επαρκή οξυγόνωση στο μούστο και επιτρέπει την ανάδειξη πλούσιων αρωμάτων και στρογγυλής γεύσης που θα ενισχυθούν περαιτέρω με την ωρίμαση στο βαρέλι.

Το τελικό blend γίνεται τουλάχιστον 5 μήνες μετά τον τρύγο, ενώ η τελευταία μετάγγιση γίνεται 6 μήνες αργότερα.

ΤΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ Gold Selection ωριμάζει σε βαρέλια 300Lt από γαλλική δρυ για 16 μήνες και παλαιώνει στη φιάλη για τουλάχιστον 12 μήνες πριν την διάθεση στην αγορά.

Από την αρχή της κυκλοφορίας του το ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΑΒΑΤΟΝ ακολούθησε εξαγωγική δραστηριότητα. Κάθε χρόνο συμμετέχει σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές και υψηλές διακρίσεις.