Skip to main content

Χρηστίδης: Το αντιπυρικό σχέδιο της κυβέρνησης κατέρρευσε στην Κορινθία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το κόμμα έγκαιρα είχε επισημάνει την ανάγκη προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο.

Ανυπαρξία σχεδίου, ανεπάρκεια και ανικανότητα εφαρμογής αντιπυρικού σχεδιασμού καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Παύλος Χρηστίδης με αφορμή τη φωτιά που ξεκίνησε από την Κορινθία τις προηγούμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 χαρακτήρισε απόλυτη καταστροφή τη φωτιά της Κορινθίας και επεσήμανε ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο μικροκλίμα τόσο της περιοχής όσο και της Αττικής ευρύτερα.

Ο κ. Χρηστίδης υπογράμμισε παράλληλα ότι το ΚΙΝΑΛ έγκαιρα είχε επισημάνει την ανάγκη προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο και σημείωσε ότι δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν στα χαρτιά ενώ κανένα έργο πρόληψης δεν έχει προχωρήσει.

Αναλυτικότερα τα όσα ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης για την Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη έχουν ως εξής:

«Από τον Απρίλιο το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε να διαμορφώνει μία σειρά οργανωμένων κινήσεων μέσα και έξω από τη Βουλή, οι βουλευτές μας ο κ. Καμίνης και ο κ. Καρκατσούλης με συγκεκριμένες προτάσεις, θέσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του Κινήματος, πίεζαν την κυβέρνηση να μας αναλύσει το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας της χώρας ώστε να ετοιμαστούμε για την αντιπυρική περίοδο.

Αντί σχεδίου βιώνουμε την απόλυτη καταστροφή της φωτιάς της Κορινθίας και βγαίνει ο κ. Χαρδαλιάς και μας λέει πως είμασταν άτυχοι που κάηκαν πάνω από 60.000 στρέμματα δάσους, μια τεράστια οικολογική καταστροφή που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο ευρύτερο μικρο-κλίμα της Αττικής και της Κορινθίας.

Δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά. Κανένα έργο πρόληψης δεν προχώρησε. Ζώνες πυρόσβεσης δεν υπήρχαν, καθαρισμοί δεν έγιναν, ακόμη και το 112 λειτούργησε με σημαντική καθυστέρηση.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται και την Πολιτική Προστασία ως χώρο για επικοινωνιακά show. Μπροστά σε κάθε δυσκολία ή απειλή φυσικής καταστροφής, αναδεικνύεται δυστυχώς η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της και περιορίζεται να παρακολουθεί μόνο τις εκ των υστέρων ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών και των Δήμων (με τα ελάχιστα μέσα), για να περισώσουν ότι μπορούν.

Αυτό που πρέπει να κάνει άμεσα η κυβέρνηση είναι να αποζημιώσει άμεσα και πλήρως τους πληγέντες, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και δικαιολογίες και να προχωρήσει άμεσα στον ορισμό των δασικών χαρτών πανελλαδικά, γιατί όσο αυτό δεν προχωράει αυτό, τα δάση μας θα βρίσκονται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο είτε από κάποιους που κάνουν λάθη, είτε από κάποιους που έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Ο σχεδιασμός για την Πράσινη Ανάπτυξη και για την στρατηγική υλοποίησής της πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητά μας γιατί από αυτή εξαρτάται το μέλλον της χώρας μας. Αναρωτιέμαι πώς Θα μπορέσουμε έως το 2050 να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει η συμφωνία του Παρισιού;

Αυτό σημαίνει πως πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει και όχι να ακολουθεί την στάση που έχει μέχρι σήμερα, η οποία είναι φοβική, ανερμάτιστη και στηρίζει στην επικοινωνία και όχι στην ουσία και την μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα, πριν να είναι αργά».