Skip to main content

Χριστοδουλάκης: Αναγκαίες επενδύσεις 100 δισ.ευρώ μέχρι το 2020

Στόχος η άμεση χαλάρωση των capital controls, τόνισε ο υπουργός Οικονομίκών. Τι ανακοινώθηκε στην εκδήλωση των Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η αποεπένδυση. «Το παραγωγικό δυναμικό της χώρας ρήμαξε τα τελευταία χρόνια. Η αποεπένδυση δεν είναι αριστερή, δεξιά ή κεντρώα. Για να γυρίσει η χώρα στα επίπεδα του 2009, θα πρέπει ως το 2020 να επενδυτούν 100 δισ ευρώ», είπε απο τη Θεσσαλονίκη και την εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων , ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Η χώρα, στα χρόνια της κρίσης, απώλεσε το 25% του ΑΕΠ αλλά η απώλεια σε όρους επενδύσεων ήταν στο -60%, ενώ αποψιλώνεται πλέον και το παραγωγικό δυναμικό που απέμεινε.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, «τα είπε στα ίσια», προς άπαντες, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και μάλιστα στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο: «Θα βάλουμε αυστηρά κριτήρια στον επενδυτικό νόμο», «θέλουμε ένα αναπροσαρμοσμένο ΕΣΠΑ εξόδου από την κρίση», ύφος τοποθέτησης που μάλλον δείχνει ότι ο κ. Χριστοδουλάκης, πολύ πιθανό, θα είναι...κοντά μας, στην νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από το δημόσιο χρήμα», γιατί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, θα εξασφαλιστούν περί τα 20 δισ., κατι που σημαίνει πως τα υπόλοιπα 80 θα πρέπει να έρθουν από ιδιωτικές επενδύσεις. Για να προσελκυσθούν ιδιωτικές επενδύσιες, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει δύο εργαλεία, τον αναπτυξιακό νόμο ( όπως θα αναθεωρηθεί) και το νέο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε στα capital controls για να πει ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα έχουν αρθεί ως το τέλος του έτους, «αν δεν γίνουν άλλες ακροβασίες που θα επηρεάσουν την οικονομία».

«Προσπαθούμε, αν και υπηρεσιακή κυβέρνηση, να ενισχύσουμε την οξυγόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να αποφύγουμε ένα μεγάλο προσφυγικό κύμα προς το εξωτερικό». Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνονται μέτρα για την χαλάρωση των ελέγχων κεφαλαίου (σ.σ αύξηση ορίου συναλλαγών, μεταφορά μη εξαντλημένου ορίου από εβδομαδιαία σε μηνιαία βάση), ενώ εξετάζονται δύο ακόμη πράξεις, η μείωση από την Τράπεζες, της επαλληλίας στις χρεώσεις - αύξηση προμηθειών λόγω επανειλημμένων πράξεων- όπως και η πολύ σημαντική εξόφληση δανείων, εταιρειών και νοικοκυριών, χωρίς να θίγεται η αξία των εγγυήσεων που μεταφέρεται στον ELA.

Toν κ. Χριστοδουλάκη και όλες του συμμετέχοντες στο γεύμα, χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και οικοδεσπότης, Δημήτρης Μπακατσέλος.

Ο κ. Μπακατσέλος μίλησε για ένα 3ο Μνημόνιο, με το οποίο συνεχίζεται η φορο-εξόντωση των επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι εθνικό και θα πρέπει το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μία ολοκληρωτική αλλαγή πλεύσης σε οικονομία και κοινωνία, κάτι που προαπαιτεί πολιτική σταθερότητα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι τοποθετήθηκαν από το βήμα της εκδήλωσης, συνέδεσαν ξεκάθαρα την πορεία της οικονομίας με τις πολιτικές εξελίξεις και το εάν τελικώς θα σχηματιστεί κυβέρνηση σταθερή, την 21η του Σεπτέμβρη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας,  απαντώντας σε σχόλια του κ. Χριστοδουλάκη για τα προβλήματα που παρουσιάζουν Προγράμματα Περιφερειών αλλά και τομεακά , «με δράσεις παράταιρες και όχι κανονικά επιλέξιμες», είπε ότι η Περιφερεια Κ. Μακεδονίας, έχει λαμβάνειν 40 εκατ.ευρώ για έργα, ποσό που καθυστερεί λόγω των ατέρμονων διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος ειδικά στο ΕΣΠΑ 2007-2013, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι θα είναι τραγικό να χαθούν πόροι για τις επιχειρήσεις γι΄ αυτό το υπουργείο Οικονομίας θα ζητήσει εκ νέου την παράταση του προγράμματος.