Skip to main content

Χριστοδουλίδης: Στο Βερολίνο για την άτυπη συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν για την τουρκική παραβατικότητα στην Αν. Μεσόγειο, αλλά και τη Λευκορωσία.

Για το Βερολίνο αναχωρεί νωρίς το πρωί της Πέμπτης (27/08) ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich), που θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή (27 και 28/8).

Σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της συνάντησης και σε συνέχεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν ανάμεσα σε άλλα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπό το φως και της κλιμακούμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, που επηρεάζει το πλήρες φάσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία, θα συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και θα εξετάσουν τις στρατηγικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ στον απόηχο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει αύριο σε άτυπο γεύμα εργασίας που διοργανώνει η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με προσκεκλημένο τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών.