Skip to main content

Χριστόψωμο 400 κιλών έφτιαξαν στην Αρναία Χαλκιδικής (φωτο)

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην αναβίωση του εθίμου του μελώματος του Χριστού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην περιοχή.

Με ένα χριστόψωμο που ζύγιζε πάνω από 400 κιλά, αναβίωσε χθες το βράδυ το έθιμο του μελώματος του Χριστού στην Αρναία Χαλκιδικής, μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα και με τους ήχους της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας Αρναίας.

Την "Κ’στόπτα" ή του «Χριστού την πίτα» έκοψε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ.κ Θεόκλητος  την παραμονή των Χριστουγέννων παρουσία κατοίκων και επισκεπτών της Αρναίας που κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία. Παραβρέθηκαν ο βουλευτής Χαλκιδικής, Γιώργος Βαγιωνάς, οι σύμβουλοι της Περιφέρειας, Στέλιος Βαλιάνος και Κατερίνα Ζωγράφου, ο αντιδήμαρχος Αριστοτέλη, Αργύρης Τσακνής, ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας και άλλοι επίσημοι.

Σύμφωνα με το halkidikinews.gr, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην αναβίωση του εθίμου που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας. Το τεραστίων διαστάσεων χριστόψωμο, που ζύγιζε πάνω 400 κιλά το ετοίμασαν σε λαμαρίνα 2x2, όπως κάθε χρόνο οι Αφοί Λαλιώτη.

Το χριστόψωμο (ή χριστόψωμα ή χριστόπ’τα ή κ’στόπ’τα ή κλίκ' ή κ΄λούρα ή μπουγάτσια) το έφτιαχναν σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής, την παραμονή των Χριστουγέννων. Μόλις έβγαινε από το φούρνο, οι νοικοκυρές το άλειφαν με λιωμένο μέλι ή ζαχαρόνερο, για να γλυκάνει το Χριστό!

Στους παρευρισκόμενους οι διοργανωτές πρόσφεραν μέλι, καρύδια και κρασί.

(Πηγή φωτογραφιών: Στέλιος Ρήγας)