Skip to main content

Χρίστος Γαλιλαίας: Με όραμα για την τέχνη και πάθος για τη μουσική

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μιλάει στη Vwoman για το όραμά του και την αγάπη του για τον… Άρη.

Της Σοφίας Αποστολίδου

Λένε ότι το ταλέντο στη μουσική είναι το χάρισμα που δίνουν οι Μούσες στους ανθρώπους. Ένας από τους πλέον χαρισματικούς ανθρώπους στον χώρο της μουσικής είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Χρίστος Γαλιλαίας. Το ταλέντο του είναι αναγνωρισμένο σε όλον τον κόσμο. Έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης μαέστρους και έχει προσκληθεί να συμπράξει ως σολίστ με τις σημαντικότερες ορχήστρες του κόσμου, όπως τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μουσικής Ακαδημίας της Βιέννης και πολλές άλλες. Έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό καθώς παράλληλα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής του Πανεπιστημίου Georgia State University στην Ατλάντα των ΗΠΑ όπου είναι και υπεύθυνος του προγράμματος Μουσικής Δωματίου, που είναι και η μεγάλη του αγάπη. Όμως ο κορυφαίος Έλληνας βιολονίστας δεν μπόρεσε να μείνει μακριά από την άλλη μεγάλη του αγάπη, την πόλη μας τη Θεσσαλονίκη. Από τον Ιανουάριο του 2021 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε λόγω της πανδημίας κατάφερε να φέρει το κοινό της Θεσσαλονίκης πιο κοντά στη μουσική και να προσδώσει στο Μέγαρο πολυμορφία και εξωστρέφεια.

Από τα πρώτα λεπτά της συνομιλίας μαζί του αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για έναν σπάνιο άνθρωπο, όχι μόνο λόγω του σπουδαίου του ταλέντου, αλλά και της σεμνότητας, του ήθους και της ευγένειας που τον χαρακτηρίζουν. Συνομιλήσαμε ενώ βρισκόταν σε έντονους ρυθμούς προετοιμασίας για μία πολύ σημαντική διοργάνωση, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου που εμπνεύστηκε ο ίδιος και διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής και το οποίο θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 28 Νοεμβρίου. Μάλιστα στην εναρκτήρια συναυλία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού θα υποδεχτεί στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης εκλεκτούς και διακεκριμένους σολίστες. Ο Χρίστος Γαλιλαίας με χαλαρή διάθεση μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, για την αγάπη του για τη μουσική δωματίου και την «Ελληνική Καμεράτα» που ο ίδιος ίδρυσε. Μοιράστηκε το όραμά του για το Μέγαρο Μουσικής, την αγάπη του για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τον Άρη, του οποίου είναι φίλαθλος. Τέλος μας προσκάλεσε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου που ξεκινάει αυτό το Σάββατο 19 Νοεμβρίου με μία υπέροχη βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας ο ίδιος θα υποδεχτεί στη σκηνή διακεκριμένους σολίστ.

Διαβάστε περισσότερα στη Vwoman.gr.