Skip to main content

Χριστούγεννα… από τα Lidl

Με προϊόντα πολυτελείας τα οικονομικά σούπερ μάρκετ της Γερμανίας προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες όμως η αγορά είναι σκληρή

Βούτυρο τρούφας, στέικ από ζαρκάδι και σαμπάνια βρίσκει κανείς αυτές τις μέρες στα ράφια των οικονομικών σουπερ μάρκετ, των λεγόμενων discounter, όπως το Lidl και το Aldi. Οι «μικρές πολυτέλειες» τις ημέρες των εορτών έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά κερδοφόρες για τις εν λόγω αλυσίδες σουπερ μάρκετ, αφού οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα γαλαντόμοι αυτή την εποχή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της συμβουλευτικής εταιρείας ΕΥ οι Γερμανοί ξοδεύουν περίπου 109 ευρώ για το ρεβεγιόν. Έτσι συνολικά τα έξοδα για φαγητό και ποτό τις ημέρες των εορτών ανέρχονται περίπου στα 9 δις ευρώ. Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα γλυκά.

Πιο σημαντικό το φαγητό από τα δώρα

Για τους Γερμανούς το οικογενειακό τραπέζι τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι σημαντικότερο απ' ό,τι τα δώρα. Όπως έδειξε έρευνα αγοράς της εταιρείας Νίλσεν, το 97% των πολιτών συνδέει τα Χριστούγεννα με το καλό φαγητό σε σχέση με το 90% που συνδέει τις γιορτές με τα δώρα.

Μπορεί τα discounter να κάνουν καλούς τζίρους την εορταστική περίοδο, ωστόσο τα καταστήματα που επωφελούνται περισσότερο από την καταναλωτική διάθεση των πολιτών είναι τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα που εμπορεύονται συγκεκριμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα κρεοπωλεία ή ιχθυοπωλεία.

«Τις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα αλλάζουν προσωρινά οι σχέσεις στον χώρο του εμπορίου τροφίμων. Τα discounter χάνουν μερίδια της αγοράς ενώ τα κλασικά σούπερ μάρκετ κερδίζουν», λέει χαρακτηριστικά ο Φρεντ Χόγκεν από την εταιρεία Νίλσεν και συμπληρώνει: «Στιγμιαία τα discounter σίγουρα έχουν επιτυχία με την επένδυσή τους σε προϊόντα πολυτελείας. Για παράδειγμα αύξησαν τον τζίρο τους στην πώληση σαμπάνιας κατά 70% το διάστημα μεταξύ 2014 και 2016. Συνολικά όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν τα σούπερ μάρκετ στις πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων».

Σκληρός ανταγωνισμός

Οι ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα πολυτελείας με τα οποία γεμίζουν τα ράφια τους τα οικονομικά σούπερ μάρκετ αυτή την περίοδο αξίζουν μια δοκιμή. Ο Μάρτιν Φάσναχτ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο WHU υποστηρίζει ότι τα σούπερ μάρκετ τύπου Lidl, πωλώντας τρόφιμα πολυτελείας δεν ενδιαφέρονται μόνο να αυξήσουν το τζίρο τους: «Ο κύριος στόχος είναι να βελτιώσουν τη φήμη τους και να στραφούν σε πελάτες με υψηλότερα εισοδήματα που συνήθως δεν ψωνίζουν εκεί».

Μπορεί η περίοδος των εορτών για τους περισσότερους να συνδυάζεται με ευχάριστα γεγονότα, για την αγορά όμως είναι μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle