Skip to main content

Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη και μια φιλόδοξη προσπάθεια για την πόλη

Άρθρο στη Voria.gr του πρώην βουλευτή Θεσσαλονίκης και συντονιστή της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» Νίκου Νυφούδη

Γράφει ο Νίκος Νυφούδης*

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ανέκαθεν αποτελούσαν ευκαιρία για εξορμήσεις και ταξίδια. Μακρινά ή λιγότερο μακρινά, πολυήμερα ή μονοήμερα, ταξίδια ή εκδρομές. Ανάλογα με το budget που ο καθένας από εμάς έχει διαθέσιμο, επιλέγει, από ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι μονοήμερες εκδρομές στις γύρω πόλεις της Ελλάδας. Όσο περισσότερο εορταστικό κλίμα έχει μια πόλη, όσο περισσότερη «γιορτινή διάθεση» δημιουργεί στους επισκέπτες της, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να προσελκύσει τουρίστες.

Στην πόλη μας, δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες οι οποίες θα λειτουργούσαν συνειρμικά στο μυαλό του επισκέπτη για να την συνδέσουν άρρηκτα με τα Χριστούγεννα. Δεν έχουμε το «Μύλο των Ξωτικών» των Τρικάλων, το «Christmas Factory» της Αθήνας, την «Ονειρούπολη» της Δράμας, «Το Πάρκο των Χρωμάτων» της Κατερίνης, ή κάποιο ανάλογο θεματικό Χριστουγεννιάτικο πάρκο. Αντιθέτως, η αλήθεια είναι πως κάθε χρόνο η διοίκηση του Δήμου υιοθετεί και μια διαφορετική «συνταγή» η οποία όμως δεν έχει το επιθυμητό για την πόλη αποτέλεσμα. Βέβαια, μεταξύ των διαφόρων προσπαθειών, κάποιες ήταν πιο επιτυχημένες από άλλες όπως αυτές των Σπύρου Πέγκα και Αλέξανδρου Μπαρμπουνάκη, αλλά ακόμα και αυτές δεν κατάφεραν να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες από αυτούς που συνήθως την επισκέπτονται για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές.

Αν και κατά τη γνώμη μου η πόλη έχει αργήσει να «βάλει τα γιορτινά» της, καθώς θα έπρεπε ήδη να έχει στολιστεί, οι προετοιμασίες της νέας δημοτικής αρχής εν όψει εορτών ακούγονται καταρχήν ελπιδοφόρες. Φαίνεται πως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σκοπεύει να διατηρήσει τις πετυχημένες συνταγές των μουσικών συναυλιών, επιπλέον έχει ήδη στήσει ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ γίνονται προετοιμασίες για να στηθεί «Το Χωριό των Μαγεμένων» το οποίο αυτή τη φορά θα μεταφερθεί πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Για το καλό της πόλης, λοιπόν, ας ελπίσουμε η φετινή φιλόδοξη προσπάθεια πραγματικά να φέρει ευρωπαϊκό αέρα στην πόλη και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων να είναι επιτυχημένο. Το χρειάζονται οι επιχειρηματίες της πόλης, το χρειαζόμαστε οι κάτοικοί της, αλλά και οι επισκέπτες της! Καλές γιορτές, λοιπόν!


*Ο Νίκος Νυφούδης, είναι πρώην Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και συντονιστής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη».