Skip to main content

Χριστούγεννα στο Κάιρο για πρώτη φορά χωρίς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Η ασθένεια της μητέρας του Πατριάρχη τον κράτησε μακριά, καθώς ο ίδιος αναγκάστηκε εσπευσμένα να μεταβεί στην Κρήτη για να σταθεί στο πλευρό της

Για πρώτη και μοναδική φορά φέτος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για να τελέσει την Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, όπως πράττει κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η ασθένεια της μητέρας του τον κράτησε μακριά, καθώς ο ίδιος αναγκάστηκε εσπευσμένα να μεταβεί στην Κρήτη για να σταθεί στο πλευρό της.

Τις ευχές όμως του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής μετέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου, Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος, που ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, συμπαραστατουμένου του Εξάρχου της Ρωσικής Εκκλησίας π. Βίκτωρα Κουλάγκα και παρουσία πολλών επισήμων.

Την ακολουθία ήρθε και παρακολούθησε εκπρόσωπος του Αιγυπτίου προέδρου ενώ και ο πρωθυπουργός της χώρας απέστειλε ως εκπρόσωπό του τον κυβερνήτη του Καΐρου.

Στους υψηλούς αξιωματούχους, ο Επίσκοπος Βαβυλώνος εξέφρασε τις ευχαριστίες του Πατριάρχη Θεοδώρου και όλης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας για την προστασία και στήριξη που πάντοτε παρέχει η Αίγυπτος προς το Ελληνορθόδοξο Παλαίφατο Δευτερόθρονο Πατριαρχείο, που διατηρεί εδώ και 2.000 χρόνια την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

Παρέστησαν επίσης και εκπρόσωποι θρησκειών και δογμάτων. Ο μητροπολίτης Σούμπρας ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη των Κοπτών, τον οποίο υποδέχτηκε θερμά ο Επίσκοπος Θεόδωρος, όπως και τον εκπρόσωπο του Ελ Άζχαρ, του Θρησκευτικού Κέντρου των Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο, στον οποίο τόνισε την αγαστή και ειρηνική συνύπαρξη των δύο θρησκειών στη Χώρα του Νείλου, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όλον τον κόσμο. Υπήρξαν επίσης και άλλοι θρησκευτικοί εκπρόσωποι.

Με τους επισήμους, αντήλλαξε ευχές και ο Έλληνας πρέσβης στην Αίγυπτο Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ευχαριστώντας τους και εκείνος για την παρουσία τους, όπως και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Λαμπρινή Κομίνη, ο Κύπριος πρόξενος Άγγελος Λένος, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο εκπρόσωπος της αραβόφωνης ελληνορθόδοξης κοινότητας Κλωντ Νακάς και άλλοι Έλληνες και Αιγύπτιοι επίσημοι.