Skip to main content

Χριστουγεννιάτικο brand στην ανατολική Χαλκιδική με αφετηρία τα έλατα Νεοχωρίου

Την ιδιότητα του Νεοχωρίου ως δεύτερης ελατοπαραγωγού περιοχής μετά τον Ταξιάρχη θέλει να αξιοποιήσει ο δήμος Αριστοτέλη για την τουριστική προβολή

Το δικό του χριστουγεννιάτικο brand, ορμώμενος από τα έλατα του Νεοχωρίου, που είναι η δεύτερη ελατοπαραγωγός περιοχή της Χαλκιδικής μετά τον Ταξιάρχη, σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος Αριστοτέλη.

Θέλοντας να ενισχύσει το τουριστικό προφίλ της ανατολικής Χαλκιδικής και να αναδείξει και την ορεινή και χειμωνιάτικη όψη της, ξεκινά από την παράδοση του Νεοχωρίου στην παραγωγή έλατων, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Στους πρόποδες του Αριστοτελικού Όρους οι ελατώνες βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν. Μάλιστα, όπως λέει στη Voria ο Αντώνης Αργυρός, επαγγελματίας ελατοπαραγωγός από το Νεοχώρι, η περιοχή έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο κομμάτι της ελατοπαραγωγής. Διαθέτει ιδανικό κλίμα, την υγρασία που απαιτείται και το κατάλληλο χώμα, ενώ έχει και ένα εκτεταμένο αρδευτικό σύστημα που διευκολύνει την καλλιέργεια των έλατων.

Σήμερα περίπου 70 από τις 200 οικογένειες του Νεοχωρίου ασχολούνται με την ελατοπαραγωγή ως μια συμπληρωματική δραστηριότητα. Μάλιστα, περί τα 7.000 έλατα Νεοχωρίου διατίθενται προς πώληση κάθε Χριστούγεννα, ενώ πλέον η ζήτηση έχει υπερβεί την προσφορά. «Θέλουμε να ασχοληθούν περισσότεροι νέοι άνθρωποι στην περιοχή μας με την ελατοπαραγωγή, ώστε η δραστηριότητα αυτή να έχει μέλλον» λέει ο Αντώνης Αργυρός, που πιστεύει πως μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια ταυτότητα για το Νεοχώρι.

Ο σχεδιασμός για το χριστουγεννιάτικο brand

Με δεδομένη ακριβώς αυτή την παράδοση του Νεοχωρίου στα έλατα, ο δήμος Αριστοτέλη έχει αρχίσει να χτίζει το χριστουγεννιάτικο σκηνικό, που εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Το 2019 μάλιστα διοργανώθηκε και η πρώτη Ελατογιορτή στο Νεοχώρι, η οποία όμως, εξαιτίας της πανδημίας που ενέσκηψε στη συνέχεια, δεν επαναλήφθηκε.

Σε κάθε περίπτωση στα σχέδια του δήμου είναι, όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, ο εορτασμός με επίκεντρο το έλατο να εμπλουτισθεί, το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο να φωταγωγείται στο Νεοχώρι, να γίνουν ελατογιορτές και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Χαλκιδικής, να δημιουργηθεί μια χριστουγεννιάτικη αγορά στην Αρναία, να φωταγωγούνται τα λιμάνια ταυτόχρονα, σηματοδοτώντας την εορταστική περίοδο και γενικότερα με αφετηρία το έλατο να δημιουργηθεί μια χριστουγεννιάτικη κατάσταση. Στόχος είναι κατά τη διάρκεια του μήνα των Χριστουγέννων η περιοχή να δίνει κίνητρα στον κόσμο να την επισκεφθεί και οι επισκέπτες να μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά εορταστικών δραστηριοτήτων.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η παράδοση του Νεοχωρίου, που συνδέεται με ένα αγαπημένο έθιμο, τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου έλατου, μπορεί να αποτελέσει, πέρα από παραδοσιακό και λαογραφικό στοιχείο, και στοιχείο τουριστικής προβολής του τόπου μας. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας χριστουγεννιάτικο brand» εξηγεί στη Voria ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, σημειώνοντας ότι έχουν διοργανωθεί επισκέψεις δημοσιογράφων στους ελατώνες του Νεοχωρίου σε μια προσπάθεια προβολής της δραστηριότητας αυτής και οι δράσεις θα συνεχιστούν, θα εμπλουτισθούν και θα εντατικοποιηθούν.

Φέτος, αν και δεν θα γίνει η γιορτή που προγραμματιζόταν εξαιτίας των υγειονομικών μέτρων, ο στολισμός της κεντρικής πλατείας του Νεοχωρίου θα περιλαμβάνει πολλά εντυπωσιακά έλατα, με το κεντρικό να φτάνει τα 8 μέτρα.