Παρασκευή 7 Μαΐου 2021
x

ΧΡΟΝΟΙ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση, που δουλεύουν τα συνεργεία σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπη Στεργιάδη.

Χρόνους ρεκόρ έπιασαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον αγώνα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η φονική θεομηνία.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, χαρακτήρισε "πρωτοφανή για τα  ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα" την αποκατάσταση.

"Έγινε αποκατάσταση σε πέντε χαλασμένους πυλώνες υψηλής τάσης στη Χαλκιδική μέσα σε 36 ώρες, ενώ σε αντίστοιχο συμβάν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μας αναφέρθηκαν, χρειάστηκαν 10 μέρες για την αποκατάσταση τεσσάρων πυλώνων " είπε ο κ. Στεργιάδης στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, που ενέκρινε τη διάθεση ποσών για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών που προέκυψαν στην περιοχή.

Ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι καταβλήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες από το προσωπικό και σε μόλις δύο μέρες αποκαταστάθηκαν 155.000 ρολόγια της ΔΕΗ σε όλη τη Χαλκιδική και το ποσοστό της ηλεκτροδότησης φτάνει πλέον το 98%.

Η κατάσταση σήμερα

Ο κ. Στεργιάδης χαρακτήρισε τεράστια την καταστροφή στο παραλιακό μέτωπο από την Ηράκλεια μέχρι τα Μουδανιά, την Ποτίδαια, την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία. Μάλιστα όπως είπε η καταστροφή συνέβη τη στιγμή που βρίσκονταν στη Χαλκιδική πάνω από 600.000 τουρίστες.

Αναφερόμενος στις ενέργειες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι "από τις 9 Ιουλίου το πρωί είχε ξεκινήσει η ενημέρωση όλων των πολιτών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από το διαδίκτυο, την ιστοσελίδα της Περιφέρειας και από έγγραφα που στείλαμε σε όλες τις υπηρεσίες για να είναι ενήμερες. Θεωρούμε ότι καταφέραμε να ενημερώσουμε πάνω από 600.000 κόσμο που ήταν εκείνη τη στιγμή στη Χαλκιδική. Ήταν ενήμεροι οι πάντες".

Σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται ακόμη στη Χαλκιδική και αποκαθιστούν βλάβες ενώ πάνω από 55 μηχανήματα εργάζονται υπό έντονη βροχόπτωση στους δήμους Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας. Κοπές δέντρων γίνονται από δασικούς συνεταιρισμούς, ενώ μέσα στα ρέματα αρχίζουν οι καθαρισμοί που θα γίνουν σταδιακά και πραγματοποιείται η αποκομιδή των φερτών υλικών και υλικών κατεδαφίσεων. Τα υλικά αυτά συγκεντρώνονται σε έναν δημοτικό χώρο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και, όπως προβλέπει ο νόμος της πολιτικής προστασίας, θα λάβουν το δρόμο της διαχείρισης για να μην παραμένουν εκεί.

Επίσης ο κ. Στεργιάδης διευκρίνισε ότι περισσότεροι από 40 μηχανικοί της Περιφέρειας και του υπουργείου πραγματοποιούν ελέγχους και καταγραφές, ώστε το βράδυ να γίνει μια οριοθέτηση από τους υπουργούς Οικονομίας, Εσωτερικών και Υποδομών, προκειμένου, στη συνέχεια, να είναι εφικτή η παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης στους πληγέντες για να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν σημειωθεί στις ιδιοκτησίες τους.

"Το έργο της αποκατάστασης θα είναι μεγάλο, είναι πολλές οι εργασίες και αναμένεται να χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Άλλωστε η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες" είπε ο κ. Στεργιάδης.

Για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, ο ίδιος δήλωσε ότι οι περισσότεροι από εκείνους που έφυγαν από τη Χαλκιδική ήταν οι Θεσσαλονικείς που έχουν σπίτι και επειδή δεν είχαν ρεύμα επέλεξαν να γυρίσουν στην πόλη, ώστε αργότερα να επιστρέψουν, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. "Το μεγαλύτερο τμήμα των τουριστών δεν έφυγε, γιατί τα ξενοδοχεία έχουν υποχρεωτικά γεννήτριες. Άλλωστε τα ξενοδοχεία προχώρησαν σε αποκαταστάσεις και η Περιφέρεια προσέφερε μηχανήματα και στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες", τόνισε.

Πάντως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή μέχρι αύριο το μεσημέρι, οπότε αναμένεται να υποχωρήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. "Θα παραμείνουμε όσο χρειαστεί. Η αποκατάσταση συνεχίζεται, ωστόσο και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, να ενημερώνονται για τις αλλαγές του καιρού και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας" επισήμανε ο κ. Στεργιάδης.

Η αντιπολίτευση

Ο περιφερειακός σύμβουλος της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας" Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν οι άμεσα αναγκαίες παρεμβάσεις και τόνισε ότι τα τεχνικά έργα που ενδεχομένως χρειαστούν πρέπει να γίνουν με τακτικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα, αναφερόμενος στην Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδας, είπε ότι "η υπηρεσία αυτή είναι αποδεκατισμένη και εδώ ενάμιση χρόνο δεν έχει υπηρεσιακό τηλέφωνο. Είναι μια πολύ κρίσιμη υπηρεσία σε καθεστώς υποβάθμισης".

Ο κ. Στεργιάδης απάντησε ότι έχει διαρκή επικοινωνία με την διεύθυνση ενώ διευκρίνισε ότι οι πολίτες κάνουν αίτηση για την αποκατάσταση των ζημιών στους δήμους και από εκεί τα αιτήματά τους διαβιβάζονται στην εν λόγω διεύθυνση.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ