Skip to main content

Πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

Αυξημένη ήταν προσέλευση πολιτών στα δικαστήρια κατά την επαναλειτουργία τους - Τι προτείνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Χρονικό καταμερισμό στην εκδίκαση υποθέσεων ζητά ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην σημειώνεται συνωστισμός στα ακροατήρια εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σήμερα, Δευτέρα ήταν η πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, καθώς με τη νέα ΚΥΑ, ξεκλειδώθηκε μια σειρά από δικαστικές διαδικασίες. Από το πρωί παρατηρήθηκε συνωστισμός πολιτών στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ειδικά στην είσοδο του κτηρίου, προκειμένου να εισέλθουν εντός για την εκδίκαση υποθέσεων που τους αφορούν.

Διαβάστε σχετικά - Εικόνες συνωστισμού στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης, Στάθη Κουτσοχήνα, η κινητικότητα που σημειώθηκε σήμερα ήταν σχετικά έντονη, ωστόσο, όπως εκτιμά, είναι κάτι που θα ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι η σημερινή πρεμιέρα ήταν ημέρα προσαρμογής μετά από πολλούς μήνες αναστολής της κανονικής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Όπως σημειώνει στη Voria.gr, ο Σύλλογος έχει αιτηθεί στις διοικήσεις των δικαστηρίων να υπάρχει χρονικός καταμερισμός των υποθέσων έτσι ώστε η εκδίκασή τους να γίνεται με ασφάλεια. «Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες θα προσέρχονται στο ακροατήριο τμηματικά και δεν θα έχουμε συνωστισμό», προσθέτει. Σημειώνεται ότι ο ανώτατος προβλεπόμενος αριθμός ατόμων σε ένα ακροατήριο είναι τα 15 άτομα.

Αναφορικά με την ομαλή λειτουργία των δικαστικών διαδικασιών, ο κ. Κουτσοχήνας σημειώνει ότι κανένας δεν μπορεί να εισέλθει στο Μέγαρο χωρίς να φορά μάσκα ή να θερμομετρηθεί. Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση του Συλλόγου προς τα μέλη του να εισέρχονται στο κτήριο αφού έχουν υποβληθεί πρώτα σε self test, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις διασποράς. Τέλος, ο κ. Κουτσοχήνας αναφέρει στη Voria.gr πως πολλά μέλη έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, γεγονός που βοηθά στην ομαλοποίηση της λειτουργίας των νομικών δραστηριοτήτων.

Εξάλλου, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ήταν πάγιο αίτημα όλων των δικηγόρων να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες σε όλο τους φάσμα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

«Το άνοιγμα μάς ικανοποιεί καθώς υποθέσεις που έμεναν στον πάγο, παίρνουν πλέον τον δρόμο της δικαιοσύνης», τονίζει δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους προσωρινά κρατούμενους που παραμένουν σε καθεστώς φυλάκισης για αρκετό διάστημα πριν καθίσουν στο εδώλιο.

«Εμείς απευθύνουμε ισχυρή σύσταση να τηρούνται όλα τα μέτρα. Αν όλοι συμβάλλουμε σε αυτό, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σύντομα και οι διαδικασίες θα γίνονται με μεγαλύτερη ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Κουτσοχήνας.