Skip to main content

Cirkel: Ο… κύκλος από τη Θεσσαλονίκη που δίνει δεύτερη ευκαιρία στα αντικείμενα

Η Ράνια Σαμαρά δίνει στον κόσμο τη δυνατότητα να αποκτά μοναδικά second hand αντικείμενα ή να εξασφαλίζει μια δεύτερη ζωή σε ό,τι δεν χρειάζεται.

Ονειρεύεται έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο και τα αντικείμενα γίνονται μέρος ενός συνεχούς κύκλου, αλλάζοντας χέρια και μορφή. Άλλωστε, πιστεύει στις δεύτερες ευκαιρίες, που δεν αφορούν μόνο ανθρώπους, αλλά και πράγματα που ο καθένας μας έχει στην κατοχή του και δεν χρησιμοποιεί, κρατώντας τα κάπου αποθηκευμένα. Γι’ αυτό και η 34χρονη Ράνια Σαμαρά βρήκε έναν σύγχρονο τρόπο να προσφέρει στον κόσμο τη δυνατότητα να αποκτά μοναδικά second hand (μεταχειρισμένα) αντικείμενα ή να δίνει μια δεύτερη ζωή σε ό,τι δεν χρειάζεται. Πριν από λίγους μήνες δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη τη Cirkel –κύκλος στα σουηδικά, αφού η Σουηδία όπου έζησε επί οκτώ χρόνια ήταν η έμπνευσή της για το εγχείρημα- όπου υποδέχεται ρούχα, αξεσουάρ και βιβλία που ξεκινούν το ταξίδι τους για έναν νέο κύκλο ζωής, είτε μέσω της πώλησής τους είτε μέσω της δωρεάς ή της ανακύκλωσης. Συνεργάζεται άλλωστε με την Πράξη Αγάπης και το Χαμόγελου του Παιδιού, ενώ έχει συνεργάτες και στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

Μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου στη Cirkel είναι πολύ θετική και έχει υπερβεί τις προσδοκίες της Ράνιας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήθελε να αλλάξει τη νοοτροπία που επικρατεί γύρω από την αγορά των second hand, που θέλει τα προς πώληση αντικείμενα να είναι ταλαιπωρημένα ή βρώμικα. Στόχος ήταν να δείξει πως πρόκειται για μοναδικά και όμορφα πράγματα που αξίζει τον κόπο να αγοράσει κανείς στο πλαίσιο μιας εναλλακτικής προσέγγισης αγορών, όχι απαραίτητα γιατί κάτι είναι πιο φθηνό, αλλά γιατί είναι μια ενσυνείδητη επιλογή να βοηθήσει την κοινωνία και να κρατήσει στη ζωή ένα αντικείμενο για περισσότερο χρόνο. Μάλιστα, μέσω της Cirkel η Ράνια και η ομάδα της ουσιαστικά δίνουν μερίδιο στην τοπική κοινωνία.

Από μεγάλες κυρίες που ζουν στη γειτονιά μέχρι νέα παιδιά, όλες οι ηλικίες συμμετέχουν στο ταξίδι της Cirkel με ενθουσιασμό. Μάλιστα, τα αντικείμενα συνοδεύονται συχνά και με τις ιστορίες που τα σημάδεψαν μέχρι να φτάσουν στο κατάστημα της στην Ελευθερίου Βενιζέλου 12 στην Καλαμαριά.

Το... ταξίδι

Η διαδικασία έχει ως εξής: Μέσω της ιστοσελίδας της Cirkel ο ενδιαφερόμενος να δώσει αντικείμενα παραγγέλνει μια τσάντα, η οποία έρχεται στο σπίτι του. Στοιχίζει 4 ευρώ, ποσό που του επιστρέφεται μόλις η Cirkel την παραλάβει γεμάτη. Η τσάντα αυτή θα γεμίσει με αντικείμενα από τις κατηγορίες που υποδέχεται η Cirkel, δηλαδή ρούχα, αξεσουάρ και βιβλία, τα οποία θα πρέπει να είναι καθαρά και σε σχετικά καλή κατάσταση. Τα αντικείμενα δεν μπαίνουν όλα αυτόματα προς πώληση. Όσα δεν θα κοσμήσουν τις βιτρίνες του καταστήματος θα ανακυκλωθούν ή θα χαριστούν. Σε κάθε περίπτωση ο πρώην ιδιοκτήτης τους ενημερώνεται για την πορεία της διαδικασίας και για τον ακριβή τελικό προορισμό καθενός από αυτά.

Όταν η τσάντα γεμίσει, κλείνεται ηλεκτρονικά ένα ραντεβού μέσω του Cirkel λογαριασμού του χρήστη και την ημέρα της παραλαβής ένας από τους ανθρώπους της εταιρείας παραλαμβάνει την τσάντα. Μπορεί κανείς να παραδώσει και ο ίδιος την τσάντα στο φυσικό κατάστημα στην Καλαμαριά.

Μόλις η τσάντα φτάσει στη Cirkel, τα αντικείμενα εξετάζονται προσεκτικά για φθορές και αξιολογούνται η κατάσταση, η αρχική τους αξία και η πιθανότητα να πουληθούν. Γίνεται η διαλογή αυτών που θα αναρτηθούν στο site και αυτών που θα κατευθυνθούν σε δωρεά ή ανακύκλωση. Σε κάθε περίπτωση αυτός που παρέδωσε την τσάντα θα λάβει ένα ενημερωτικό email τόσο για το ξεκίνημα της διαδικασίας όσο και για την πορεία κάθε αντικειμένου.
Στη συνέχεια η Cirkel αναλαμβάνει δράση, ώστε να αντικείμενα να γίνουν σαν καινούρια. Τα φρεσκάρει και τα περιποιείται, επιλέγοντας την ενδεδειγμένη τεχνική καθαρισμού για την κάθε κατηγορία. Επόμενο βήμα είναι η επαγγελματική φωτογράφισή τους, ώστε ο υποψήφιος αγοραστής να τα δει στα καλύτερά τους.

Ράνια Σαμαρά

 

 

Όταν ένα από τα αντικείμενα πουληθεί, ο πρώην ιδιοκτήτης ενημερώνεται και στη συνέχεια, αφού αφαιρεθεί το ποσοστό της Cirkel, κατατίθεται το μερίδιό του στον τραπεζικό του λογαριασμό. Για ποσά έως 50 ευρώ ο πρώην ιδιοκτήτης λαμβάνει το 30% κάθε πώλησης και για πωλήσεις μεγαλύτερης αξίας το 60% του ποσού που υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Έτσι, δίνεται κίνητρο στον κόσμο να φέρει στη Cirkel κάτι καλό.

Στην περίπτωση της δωρεάς ή της ανακύκλωσης η Ράνια παρακολουθεί όσο γίνεται πιο στενά την πορεία του αντικειμένου, ώστε τίποτα να μην πετιέται.

Προς το παρόν η Cirkel υποδέχεται αντικείμενα μόνο εντός του νομού Θεσσαλονίκης, προσεχώς όμως σχεδιάζει την επέκταση του δικτύου της και σε άλλες πόλεις.

Η έμπνευση από τη Σουηδία

Η Ράνια σπούδασε λογιστική και χρηματοοικονομική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στη συνέχεια έφυγε για ένα μεταπτυχιακό στο μάνατζμεντ στη Στοκχόλμη. Εργάστηκε σε διαφημιστικές και έστησε εκεί τη ζωή της χωρίς πρόθεση να επιστρέψει. Με το ξέσπασμα της πανδημίας όμως η πίεση στη δουλειά αυξήθηκε και άρχισαν οι προβληματισμοί για το τι την γέμιζε τελικά. Κάθε φορά που επέστρεφε στο πατρικό της διαπίστωνε πόσα πολλά αχρησιμοποίητα αντικείμενα είχε και προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τη μαμά της στο ξεσκαρτάρισμα.

 

Άλλωστε, στη Σουηδία είχε έρθει σε επαφή με τον κόσμο των second hand αγορών και είχε εντυπωσιαστεί από την καλή κατάσταση των αντικειμένων που ανακάλυπτε. Κάπως έτσι αναρωτήθηκε αν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα και δη στην πόλη της, τη Θεσσαλονίκη. Άρχισε να ψάχνεται, να προετοιμάζει το πρότζεκτ ήδη από τη Σουηδία και επέστρεψε τον Αύγουστο του 2021 στη γενέτειρά της για να κάνει τη ιδέα της πράξη. Αρχικά ο σχεδιασμός αφορούσε μόνο τη δημιουργία ενός site, στη συνέχεια όμως κρίθηκε απαραίτητη και δημιουργία ενός φυσικού καταστήματος.