Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη το διεθνές τμήμα ενός εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων

Το Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ΝΑ Ευρώπης

Οι περισσότεροι έχουν κάποιο γνωστό που σπουδάζει ή αποφοίτησε από αυτό. Κάποιοι άλλοι έχουν περάσει έξω από τις εγκαταστάσεις του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αρκετοί έχουν ακούσει ή δει διαφημιστικά μηνύματα στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση ή το internet. Αρκετοί έχουν παρευρεθεί στις εκδηλώσεις του. Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουν ποιο είναι το CITY College σήμερα;

Το CITY College είναι το Διεθνές Τμήμα του University of Sheffield και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη και έχει καθιερωθεί κατά την εικοσαπενταετή πορεία του ως ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Πανεπιστήμιο του Sheffield είναι ένα από τα παλαιότερα, μεγαλύτερα και καλύτερα κρατικά Πανεπιστήμια της Αγγλίας. Στις παγκόσμιες κατατάξεις βρίσκεται συνεχώς ανάμεσα στα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, ενώ στο δυναμικό του συγκαταλέγονται 5 νομπελίστες. Ανήκει στο 1% των καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου και κατατάσσεται: 28º στην Ευρώπη και 80º στον κόσμο [QS World University Rankings 2015-16].

Τι σημαίνει «Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield»;

Όπως ακριβώς προδίδει η ονομασία του, το CITY College είναι Τμήμα (Faculty) του Πανεπιστημίου του Sheffield, έχει ισάξια θέση και ρόλο με τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου που λειτουργούν στο campus στην Μεγάλη Βρετανία.

Το University of Sheffield λοιπόν διαθέτει 6 ακαδημαϊκά τμήματα:

⦁    το τμήμα Θεωρητικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών
⦁    το τμήμα Μηχανολογίας
⦁    το τμήμα Επιστημών Υγείας
⦁    το τμήμα Θετικών Επιστημών
⦁    το τμήμα Κοινωνικών Επιστημών
⦁    το CITY College, ∆ιεθνές Τμήμα

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, το CITY College δεν είναι απλά ένα συνεργαζόμενο κολέγιο με ξένο πανεπιστήμιο, αλλά ένα πλήρες και αναπόσπαστο κομμάτι του University of Sheffield που λειτουργεί εκτός Βρετανίας με τους ίδιους όρους και κανονισμούς, υπόκειται στους ίδιους ελέγχους αξιολόγησης και προσφέρει τα ίδια προνόμια και τις ίδιες παροχές σπουδών στους φοιτητές του. Οι φοιτητές που σπουδάζουν στο CITY College είναι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Sheffield, έχουν φοιτητική κάρτα από το βρετανικό πανεπιστήμιο και απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και υπηρεσίες με τους φοιτητές που σπουδάζουν στο campus του Sheffield στην Μεγάλη Βρετανία.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι απόφοιτοι του CITY College αποκτούν το πτυχίο του University of Sheffield.

Προγράμματα σπουδών

Το CITY College προσφέρει πτυχιακά προγράμματα (Bachelors) και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Masters) του Πανεπιστημίου του Sheffield στους τομείς της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, της Πληροφορικής, της Ψυχολογίας και της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Προσφέρει επίσης το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Executive ΜΒΑ το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες και γνώσεις, χωρίς όμως να απομακρυνθούν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Η ακαδημαϊκή έρευνα στο επίκεντρο

Η προαγωγή της ακαδημαϊκής έρευνας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας του CITY College. Η έρευνα διέπει όλη τη δραστηριότητα του CITY College. Όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής μας κοινότητας διεξάγουν σημαντικό ερευνητικό έργο. Το 2003 το ∆ιεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield, CITY College, ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEERC), ένα διεθνές, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και διεξάγει θεωρητική και εφαρμοσμένη έρευνα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Βρετανικές σπουδές στην Ελλάδα

Βρετανικές σπουδές στην Ελλάδα λοιπόν, και μάλιστα στην Θεσσαλονίκη, στο μόνο Τμήμα Βρετανικού Πανεπιστημίου που λειτουργεί στην χώρα μας: το CITY College, Διεθνές Τμήμα του Πανεπιστημίου του Sheffield.

Οι εγγραφές συνεχίζονται, ενώ τα μαθήματα ξεκινούν αρχές Οκτωβρίου.