Skip to main content

CityZen: Προωθώντας την αστική γεωργία στην Κεντρική Μακεδονία

Παρουσιάστηκε το εργαλείο πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δύναται να επηρεαστεί από καλές πρακτικές αστικής γεωργίας.

Οι καλές πρακτικές αστικής γεωργίας των εταίρων του έργου «CityZen» βρέθηκαν στο επίκεντρο της 2ης συνάντησης της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης Εμπλεκόμενων Φορέων του έργου που διοργάνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την ένωση εταιρειών «Emetris A.E. – HELENOS Consulting».

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το εργαλείο πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δύναται να επηρεαστεί από τις πρακτικές αυτές. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, περιγράφηκε η εμπειρία των συμμετεχόντων σε δράσεις και προγράμματα που αφορούν στην αστική γεωργία αλλά και στα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για τέτοιες δράσεις.

Όπως ανακοινώθηκε σχετικά, οι τομείς παρέμβασης της ομάδας συμμετοχής περιλαμβάνουν την κατάθεση προτάσεων όσον αφορά στην βελτίωση και προσαρμογή των καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν για εφαρμογή τους στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες μπορεί να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό των στρατηγικών της νέας προγραμματικής περιόδου και ειδικότερα των μέσων εφαρμογής των στρατηγικών αυτών.

«Τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχώς αυξανόμενη ευαισθησία πολιτών, δήμων και περιφερειών που αναγνωρίζουν τα οφέλη της αστικής γεωργίας και τα ανταποδοτικά της οφέλη υπό το πρίσμα της αειφόρου διαχείρισης και ανάπτυξης, γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης αστικής γεωργίας στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ιδιωτικών ή υποστηριζόμενων πρωτοβουλιών από δημοτικές, κοινοτικές ή άλλες θεσμικές οντότητες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Τα οφέλη από την αστική γεωργία είναι πολλά. Σε κοινωνικό επίπεδο, η καλλιέργεια εντός του αστικού τοπίου από μικρο-καλλιεργητές ενισχύει τη συνοχή της κοινότητας, τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, ενισχύει την κοινωνική δικτύωση, την ευαισθητοποίηση και την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Η επαφή με τη φύση και η καλλιέργεια της γης αποτελεί σωματική άσκηση με ευεργετικά αποτελέσματα σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο βελτιώνοντας την ποιότητα της υγείας όσων ασχολούνται με αυτήν. Η διατροφή των καλλιεργητών εμπλουτίζεται με περισσότερα και καλύτερης ποιότητας φρέσκα φρούτα και λαχανικά παραγωγής τους. Παράλληλα, η οικολογική τους συνείδηση αναπτύσσεται, ενώ ωφελούνται και οικονομικά περιορίζοντας τα έξοδα διατροφής τους, καλύπτοντας μέρος των αναγκών τους από την παραγωγή τους», τονίζεται.

Η αστική γεωργία ως οικοσύστημα φέρει αξίες οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με νέα επιχειρηματικά μοντέλα, καινοτόμες εφοδιαστικές αλυσίδες και πολιτικές στήριξης και ανάπτυξης πόλεων και Περιφερειών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εστιάζει, όπως αναφέρεται, μέσω του έργου «CityZen - «Enhancing scalable innovations and new business models based on urban farming ecosystem values», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Διαπεριφερειακό Πρόγραμμα Συνεργασίας INTERREG EUROPE 2014-2020, στην ανάλυση καλών πρακτικών και άλλων εργαλείων και την προώθησή τους μέσω της ενημέρωσης και της υποστήριξης α) των δήμων της Θεσσαλονίκης για τις δυνατότητες εφαρμογής αστικής γεωργίας σε δημοτικούς χώρους και β) των συλλογικών σχημάτων και επιχειρήσεων για εφαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων ανάπτυξης της αστικής γεωργίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου, και ειδικότερα εκπρόσωποι από ερευνητικούς φορείς (Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας,  από τον ιδιωτικό τομέα (Μασούτης Α.Ε.) και τέλος εκπρόσωπος της ομάδας του έργου ΚΗΠΟΣ3 που αφορά στην αστική γεωργία.

Για περισσότερες πληροφορίες ή συνεργασίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  επισκέπτονται τη σελίδα του έργου «CityZen» στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.interregeurope.eu/cityzen/ ή να επικοινωνήσουν με τον κ. Ιωάννη Σπάνδο στο τηλ. 2310403003.