Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Click away: Ανοιχτά οι μικροί – Κατεβασμένα ρολά στις πολυεθνικές

Μειωμένη η κίνηση στην οδό Τσιμισκή την πρώτη ημέρα εφαρμογής του click away – Η αγορά προσπαθεί να κινηθεί με τις παραδόσεις εκτός.

Την ώρα που όλα βρίσκονται, ακόμη και ένα νέο lockdown τύπου Μαρτίου του 2020, στο τραπέζι των λοιμωξιολόγων και της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του κορωνοϊού, οι Θεσσαλονικείς που βρέθηκαν, σήμερα, στο κέντρο της πόλης αντίκρυσαν μία εικόνα, βγαλμένη από την πρόσφατη πραγματικότητα.

Το click away ξαναμπήκε στη ζωή μας άγνωστο μέχρι πότε, με τους εμπόρους στην πλειονότητα τους να έχουν ανοίξει σήμερα τις επιχειρήσεις τους, ενδεχομένως ακόμη και αν δεν είχαν προγραμματισμένες παραδόσεις εκτός, και τις μεγάλες αλυσίδες να έχουν κατεβάσει ρολά.



Η κίνηση στην οδό Τσιμισκή περιορισμένη, τα τραπεζάκια όμως στις εισόδους των περισσότερων καταστημάτων με το απαραίτητο αντισηπτικό και το POS, επάνω σε αυτά, έκαναν… αισθητή την παρουσία τους σαν να ήθελαν να πουν «είμαστε εδώ, είμαστε ανοιχτά».



Κάποιοι λίγοι καταναλωτές σε εισόδους καταστημάτων ζητούσαν από τους υπαλλήλους προιόντα που είχαν δει στη βιτρίνα και δεν είχαν κάνει προπαραγγελία, ενώ κάποιοι άλλοι έδειχναν από τα κινητά τους τα είδη που ήθελαν να αγοράσουν,  αλλά δεν είχαν κάνει, νωρίτερα παραγγελία για αυτά.



To click away, πρώτη ημέρα της επαναφοράς, μοιάζει, σε κάποιες περιπτώσεις, να λειτουργεί διαφορετικά, από ότι προβλεπόταν, με τους καταναλωτές να θέλουν να αγοράσουν αυτά που επιθυμούν και τους εμπόρους να θέλουν διακαώς να τονώσουν έστω και στο ελάχιστο τα ταμεία τους.

Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις, όπως σε κατάστημα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών αλλά και σε καταστήματα με παιχνίδια που δημιουργούνταν μικρές ουρές από καταναλωτές που είχαν βγει για τα ψώνια τους.



Την ίδια ώρα οι μεγάλες αλυσίδες ένδυσης, στις οποίες τις προηγούμενες ημέρες δημιουργούνταν τεράστιες ουρές από καταναλωτές όλων των ηλικιών, έχουν κατεβασμένα τα ρολά τους.



Το ερωτηματικό πάντως παραμένει κατά πόσο με το click away, επιτυγχάνεται η μείωση της κινητικότητας καθώς ο κόσμος πιεσμένος ψυχολογικά, νιώθει να ασφυκτιά από τους περιορισμούς και μοιάζει να μην έχει αντοχές.