Skip to main content

Cluster ιατρικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Μέσα από συνεργασίες η ενίσχυση της συγκεκριμένης ειδικής μορφής τουρισμού την οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει η Περιφέρεια.

Τη δημιουργία cluster ιατρικού τουρισμού προκρίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να καταστεί η περιοχή κέντρο για τη συγκεκριμένη ειδική μορφή τουρισμού και να προσελκύσει έτσι ένα μεγάλο τουριστικό κοινό, με εξειδικευμένο ενδιαφέρον, μια μορφή τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως παρουσιάζει αξιοσημείωτη άνοδο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήλωσε ρητώς σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού, καθώς η περιοχή διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προκειμένου να υπηρετήσει τη συγκεκριμένη ειδική μορφή τουρισμού.

Ο ιατρικός τουρισμός, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μπορεί να φέρει σημαντικό εισόδημα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και εντάσσεται στα δυο δομικά χαρακτηριστικά της τουριστικής πολιτικής της Περιφέρειας τη διαφοροποίηση και την εξειδίκευση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Η λύση, που προτείνει και υποστηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η δημιουργία του Cluster Ιατρικού Τουρισμού, που θα συμβάλλει, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης, στην οικονομική μεγέθυνση των επιχειρήσεων, στη διατήρηση και κυρίως στην αύξηση των θέσεων εργασίας και γενικότερα στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Περιγράφοντας το Cluster ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «μέσα από τη διαμόρφωση σταθερών και στενών συνεργατικών δεσμών και δομών, τη μεταφορά και ανταλλαγή γνώσης, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, τις συμπληρωματικές και συνδυαστικές δράσεις, αλλά και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η Περιφέρειά μας και οι επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, στις κλάδους υγείας και τουρισμού μπορούν πραγματικά να γίνουν πρωτοπόρες. Η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα είναι κλειδί για το μέλλον».

Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια σχετικά νέα, αλλά ταχέως διευρυνόμενη τάση στους κλάδους υγείας και τουρισμού, που καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο της διεθνούς αγοράς, παρουσιάζοντας σημαντική ανάπτυξη και προοπτικές για το μέλλον.

Ταυτόχρονα, αναπτύσσονται και άλλες εναλλακτικές μορφές όπως ο τουρισμός αποκατάστασης, ο τουρισμός ευεξίας, καθώς και εξειδικευμένα τουριστικά προϊόντα, που απευθύνονται κυρίως στο κοινό της Τρίτης Ηλικίας και σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Ήδη μάλιστα ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα, υλοποιούν με μεγάλη επιτυχία στρατηγικές για την προώθηση και την ανάπτυξη υποδομών ιατρικού τουρισμού και τουρισμού αποκατάστασης και ευεξίας.

«Η εφαρμογή αντίστοιχων στρατηγικών και δράσεων ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας, θα μπορούσε λοιπόν, να οδηγήσει σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία μας: Νέο χρήμα στην αγορά - Νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα - Έσοδα για την εθνική μας οικονομία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Τα πέντε συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ιατρικού τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα είναι:

1.Εξαιρετικό κλίμα.

2.Άρτιες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

3.Πληθώρα συνδυαστικών τουριστικών υπηρεσιών.

4.Εξαιρετική προσβασιμότητα, με το εκτενές οδικό δίκτυο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

5.Ιατρικές υποδομές (κυρίως ιδιωτικές), όπως και κέντρα αποκατάστασης και ιαματικές πηγές.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε όμως και μια σειρά από εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να γίνει πράξη ο στόχος της ενίσχυσης του ιατρικού τουρισμού και κυρίως η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με την παρατεταμένη ύφεση και οικονομική συρρίκνωση, την υπερβολική και εξαντλητική φορολογική επιβάρυνση, την αδυναμία πρόσβασης σε δανειοδότηση και οικονομικά κεφάλαια, που έχουν οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις, σε αδυναμία ενσωμάτωσης τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών, όπως αναβάθμιση εξοπλισμού, πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και της δυνατότητας προβολής των υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές.

«Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανταγωνιστικότητας και κατά συνέπεια την απώλεια μεριδίων της αγοράς. Ακόμα όμως και κάτω από αυτά τα προβλήματα, υπάρχει τρόπος να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό. Το κλειδί, και σ' αυτή την περίπτωση, όπως και σε αμέτρητες άλλες περιπτώσεις, είναι η συνεργασία και η ανάπτυξη συνεργειών επιχειρήσεων όλων των συναφών και συμπληρωματικών κλάδων, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο οικονομικής συνεργασίας, με στόχο την επένδυση προστιθέμενης αξίας στις υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Οι 15 ιαματικές πηγές

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού, Αλέξανδρος Θάνος, έδωσε τα στοιχεία των τελευταίων ετών, που καταδεικνύουν τη διαρκή αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κεντρική Μακεδονία και εστίασε σε μια από τις μορφές του ιατρικού τουρισμού, τον ιαματικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας οι ανακηρυγμένες ιαματικές πηγές είναι 15:

-Θεσσαλονίκη

1-Ι.Π. Σέδες (Θέρμης) -Λειτουργεί από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο -Διαθέτει εννέα ατομικούς λουτήρες, δύο πισίνες χωρητικότητας 10-12 ατόμων και δύο ξενοδοχεία των 10 και 53 δωματίων.

2-Ι.Π. Λαγκαδά -Υδροθεραπευτήριο με δύο χαμάμ, το ένα εκ των οποίων βυζαντινού χαρακτήρα - Λειτουργεί όλο το χρόνο. Υδρομασάζ, σύγχρονοι ατομικοί λουτήρες, φυσιοθεραπευτήριο και δύο εξωτερικές πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών. Περίπου 60.000 άτομα ανά έτος. Ξενοδοχείο δυναμικότητας 82 δωματίων και 152 κλινών.

3-Ι.Π. Νέας Απολλωνίας -Δίπλα στη λίμνη Βόλβη - Δύο ξενοδοχεία, δυναμικότητας 45 και 48 δωματίων αντίστοιχα, ξενώνες και ένα υδροθεραπευτήριο με 54 ατομικούς λουτήρες, μία κλειστή πισίνα 50 ατόμων, 2 σάουνες χωρητικότητας 6 ατόμων, 1 χαμάμ χωρητικότητας 10 ατόμων και 1 υδρομασάζ 6 ατόμων. Με 15.000 επισκέπτες το χρόνο.

4-Ι.Π. Σουρωτής.

-Κιλκίς

5-Ι.Π. Γιάννες.

6-Ι.Π. Πικρολίμνης -Οι επισκέπτες ανέρχονται ετησίως σε περίπου 30.000. Καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Προέρχονται και από το εξωτερικό (Αμερική, Ρουμανία, Κύπρο). Το Κέντρο συνδυάζει λασποθεραπεία - πηλοθεραπεία (στεγασμένο πηλοθεραπευτήριο με ομαδικές πισίνες) - υδροθεραπεία (ατομικές μπανιέρες υδροθεραπείας με ιαματικό νερό). Το ξενοδοχείο διαθέτει 30 δωμάτια και λειτουργεί όλο το χρόνο.

7-Πήλος Πικρολίμνης.

8-Υδρογεώτρηση Πικρολίμνης.

-Πέλλα

9-Ι.Π. Αριδαίας (Λουτρακίου ή Πόζαρ) - Η θερμοκρασία του νερού αγγίζει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Περίπου 800.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Προέρχονται από την Ελλάδα και από γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία). Καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες. Λειτουργούν ξενώνες δυναμικότητας 200 κλινών. Η λουτρόπολη διαθέτει δύο υδροθεραπευτήρια που περιλαμβάνουν 10 κλειστές πισίνες και μια εξωτερική.

-10-Ι.Π. Λουτροχωρίου.

-Σέρρες

11-Ι.Π. Νιγρίτας -Λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Το υδροθεραπευτήριο διαθέτει ξενοδοχείο Γ' κατηγορίας με 64 κλίνες.

12-Ι.Π. Σιδηροκάστρου - 55.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Υπάρχει ξενοδοχείο με 90 δίκλινα δωμάτια, υδροθεραπευτήριο με ατομικούς και ομαδικούς λουτήρες και 17 μπανιέρες υδρομασάζ.

13-Ι.Π. Αγκίστρου - Τα Σαββατοκύριακα οι επισκέπτες ανέρχονται περίπου σε 500. Το 90% των επισκεπτών είναι 18 έως 40 ετών. Επιλέγουν την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι και Μάρτιο.

Χαλκιδική

14-Ι.Π. Αγ. Αποστόλων.

15-Ι.Π. Αγ. Παρασκευής - 70.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο.

Ο... ιδανικός προορισμός

Ως τον ιδανικό προορισμό ιατρικού τουρισμού περιέγραψε την Κεντρική Μακεδονία η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Γερακίνα Μπισμπινά.

Όπως είπε, η Κεντρική Μακεδονία «έχει άριστες ιατρικές υποδομές για τη διαχείριση των ιατρικών αναγκών των ενδιαφερόμενων, οι οποίοι είτε επιλέγουν κάποιο συγκεκριμένο νοσοκομείο ως προορισμό για να λάβουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία ή την πιο οικονομική θεραπεία ή συνδυάζουν έξυπνα τις διακοπές τους με ένα προληπτικό πρόγραμμα ελέγχου».

Οι λεγόμενοι «ιατρικοί τουρίστες» ανήκουν ενδεικτικά σε ομάδες όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, άτομα με αιματολογικά νοσήματα, άτομα τρίτης ηλικίας, που χρήζουν συστηματικής ιατρικής και φαρμακευτικής παρακολούθησης, ενδιαφερόμενοι για τεχνητή ή υποβοηθούμενη γονιμοποίηση ή ενδιαφερόμενοι για οδοντιατρική.

«Για να κάνουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι πολλές υγειονομικές μονάδες του δημοσίου τομέα πάσχουν από υποχρηματοδότηση και ελλείψεις σε διαθέσιμους πόρους, ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς. Ωστόσο, ξεχωρίζουν συγκεκριμένες νοσοκομειακές μονάδες όπως το νοσοκομείο Παπαγεωργίου και το Γ.Σ.Ν. 424, οι οποίες είναι άρτια οργανωμένες, με σύγχρονο εξοπλισμό εφάμιλλο με αυτών του εξωτερικού και προσφέρουν το σύνολο υψηλών υπηρεσιών υγείας τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο. Επίσης, τόσο η μονάδα μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όσο και η μονάδα υπερβαρικής ιατρικής του Αγίου Παύλου είναι διεθνούς επιπέδου και ήδη προσελκύουν ασθενείς από όλον τον κόσμο. Είναι επίσης γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι μεγάλες αυτές μονάδες βρίσκονται στη Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει αρκετά καλή γεωγραφική κάλυψη, χωρίς βέβαια να μπορούμε να παρακάμψουμε τις ελλείψεις και αδυναμίες σε ανθρώπινο και υλικό δυναμικό», είπε η κ. Μπισμπινά.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, ο ιδιωτικός τομέας, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, περιλαμβάνει πολυάριθμα διαγνωστικά κέντρα, κλινικές, μαιευτήρια, μικροβιολογικά εργαστήρια, ιατρεία και οδοντιατρεία, τα οποία εποπτεύονται από τους αντίστοιχους ιατρικούς συλλόγους και, στη μεγάλη τους πλειοψηφία χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών και διευρυμένο φάσμα υπηρεσιών διάγνωσης. Στον τομέα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, υπάρχουν μονάδες που έχουν επενδύσει και θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας τουριστικής εκστρατείας, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Μπισμπινά στους τομείς της τεχνητής αναπαραγωγής και τις μονάδες αιμοκάθαρσης στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σε ό,τι αφορά στον τουρισμό αποκατάστασης και ευεξίας σημείωσε τη «μεγάλη συγκέντρωση ιδιωτικών κέντρων με εξαιρετικά υψηλού επιπέδου υποδομές, ειδικό και προηγμένης τεχνολογίας εξοπλισμό και άρτιο επιστημονικό προσωπικό. Κάποια από αυτά είναι μοναδικά στο είδος στα Βαλκάνια και εφάμιλλα των καλύτερων ευρωπαϊκών».

Η ίδια τόνισε ότι ο τουρισμός Τρίτης Ηλικίας και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μπορεί να αναδειχθεί ως ένα πολύ δυναμικό τουριστικό προϊόν.