Skip to main content

CNBC: Υποψήφιος διάδοχος της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ ο Τσακαλώτος

Δημοσίευμα εμπλέκει τον πρώην υπουργό Οικονομικών ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.

Μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ παρουσιάζεται σε δημοσίευμα του CNBC ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν τη θέση να αναλάβει Ευρωπαίος, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση που θέλει στο τιμόνι του ΔΝΤ να βρίσκεται κάποιος από την Ευρώπη, σημειώνει το CNBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να αποχωρήσει προσωρινά από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, λίγο αφότου οι επικεφαλής των 28 χωρών της ΕΕ αποφάσισαν πως θα πρέπει να αντικαταστήσει τον Μάριο Ντράγκι στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως, προτού αναλάβει επισήμως τα νέα της καθήκοντα, η κα. Λαγκάρντ πρέπει να απαντήσει σε ερωτήσεις Ευρωπαίων βουλευτών τους επόμενους μήνες και έτσι οι επίσημες συζητήσεις για τον αντικαταστάτη της στο ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να ξεκινήσουν πριν υποβάλλει και επισήμως την παραίτησή της.

Το CNBC αναφέρει, πάντως πως ήδη κυκλοφορούν κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Μπενουά Κερέ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κρισταλίνα Γκερογκίεβα.

Αν προχωρήσει ο διορισμός της Λαγκάρντ, τότε θα αναλάβει τα καθήκοντά της στην ΕΚΤ την 1η Νοεμβρίου. Έτσι, το ΔΝΤ έχει περιθώριο λίγων μηνών για να ορίσει τον επόμενο επικεφαλής του.